Anestesiologia ja tehohoito

​Anestesiologia ja tehohoito lääketieteen erikoisalana sisältää seuraavat osa-alueet:

1. anestesiatoiminta sisältää leikkauspotilaan nukuttamisen tai puuduttamisen tai näiden yhdistelmän. Lisäksi siihen kuuluu toimenpidettä edeltävä ja sen jälkeinen potilaan tutkiminen ja hoito. Anestesiatoimintaan sisältyvät myös leikkaussalien ulkopuolella suoritettavat toimenpiteet, mm. nukutukset ja kivunlievitys (esimerkiksi synnytyskivun hoito).

2. tehohoito sisältää kriittisesti sairaan potilaan elintoimintojen ylläpitämisen ja hoidon teho- tai valvontaosastolla. Toiminta voi tapahtua usean erikoisalan yhteistyönä mm. sisätautilääkäreiden, pediatrien, kirurgien ja neurologien kanssa.
 
3. kivun hoitoon kuuluu sekä akuutin että kroonisen kivun hoito. Akuuttia kivun hoitoa tarvitaan esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Kroonista kipua ovat esimerkiksi syöpäkivut. Monialaisella kipuklinikalla toimii anestesialääkäreiden lisäksi mm. neurologi, psykiatri ja psykologi.
 
4. ensihoitoon kuuluu sairaalan ulkopuolinen ensihoito ja elvytys. Ensihoitoon sisältyy myös katastrofi- ja valmiussuunnitteluun osallistuminen.