Allergologia

Allergologian erikoisalalla tutkitaan ja hoidetaan aikuisten ja lasten allergisia keuhko- ja ihosairauksia sekä sisäilman aiheuttamia terveyshaittoja; korva-, nenä- ja kurkkutauteja sekä silmätauteja niiltä osin, kun ne liittyvät allergisiin ongelmiin. Aikuisten allergologiassa hoidetaan astmaa ja obstruktiivisia keuhkosairauksia (keuhkoahtaumatauti), atooppista ja nokkosihottumaa, lääke- ja ruoka-aineallergioita, kroonista poskiontelotulehdusta sekä allergista silmäoireilua. Lastenallergologiassa hoidetaan kaikenikäisten lasten atooppisia ihottumia, ruoka-allergioita, astmaa sekä muita allergisia sairauksia.

Allergologiset vastaanotot sekä päiväosasto toimivat Iho- ja allergiasairaalan allergiapoliklinikalla, allergiapäiväosasto 2:lla ja lastenyksikössä. Poliklinikkatoiminnan lisäksi allergiapäiväosastolla on yhdeksän paikkaa potilaille, jotka ovat mm. tehostetussa astman hoidossa, lääkeaine- tai ruoka-ainealtistuksessa.

Vaikeaa astmaa tai atooppista ihottumaa, kroonista vaikeaa nokkosihottumaa sairastavat tai vaikeasta ruoka-aineallergiasta kärsivät ovat tyypillisiä allergologisia potilasryhmiä. Varsinaista päivystyspoliklinikkaa Iho- ja allergiasairaalassa ei ole; aikuisten päiväosastolla sekä lastenyksikössä hoidetaan kiireellisiä lähetepotilaita.

Tavanomaisen astma- ja allergialääkityksen ohella hoitovalikoimaan kuuluvat erilaiset siedätyshoidot (siitepöly-, eläinepiteeli- ja ruoka-aineallergia, ASA-intoleranssi) sekä vaikean astman ja kroonisen vaikean nokkosihottuman lääkehoidot.

Vaikeissa allergioissa anafylaksian aiheuttajan selvittäminen on osa allergiayksikön työtä. Lastenyksikössä ruoka-aineallergia- ja lääkeainealtistuksissa olevia lapsia seurataan aamusta iltapäivään.
 ​Terveyskylän Allergia- ja astmatalosta löydät ammattilaisten jakamaa tietoa allergisista sairauksista ja astmasta.

 

 Hoitopaikat

 
 

 Linkkejä

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta