Kallon saumojen luutumishäiriöt

​Kraniosynostoosi, eli yhden tai useamman kallon sauman ennenaikainen luutuminen, on huuli-suulakihalkioiden jälkeen pään ja kasvojen alueen yleisimpiä epämuodostumia. Uusia kraniosynostooseja todetaan Suomessa vuosittain noin 50. Yleisimpiä ovat yhden kallon sauman luutumishäiriöt, harvinaisempia oireyhtymät, joissa useat kallon saumat ovat luutuneet.

Kraniosynostoosin seurauksena kallon muoto on poikkeava. Tyypilliset piirteet vaihtelevat sen mukaisesti, mistä saumasta on kyse. Kun yhden sauman luutuminen estää kalloa kasvamasta jollakin alueella, tämä johtaa aivojen kasvun muutoksiin toisaalla kalloa. Kraniosynostooseihin voi myös liittyä aivotoiminnan häiriöitä. Useimmat kraniosynostoosit voidaan todeta ilman röntgenkuvausta. Röntgenologiset tutkimukset tehdään vasta kun suunnitellaan hoitoa.

Hoitona on leikkaus, jolla korjataan kallon muoto ja luodaan aivoille tilaa kasvaa. Leikkaus on tiimityötä, johon osallistuvat plastiikkakirurgit, lasten neurokirurgi ja anestesialääkäri. Tämän jälkeen lapsia seurataan poliklinikalla säännöllisin välein tarvittaessa aikuisuuteen asti, jotta mahdollisiin myöhemmin ilmeneviin aivotoiminnan tai kasvun häiriöihin voidaan tarvittaessa puuttua ajoissa.

Husuke on myös Suomen ainoa kansainvälisesti tunnustettu kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöiden hoitoon erikoistunut keskus (kraniofakiaalikeskus, Craniofacial Centre), ja on hyväksytty kansainvälisten yhdistysten jäseniksi (ESCFS, European Society for Craniofacial Surgery (www.escfs.org) ja ISCFS, International Society for Craniofacial Surgery (www.iscfs.org)). Vuonna 2010 Husuke sai arvostetun International Centre of Excellence statuksen.