Huuli- ja suulakihalkiokeskus HUSUKE

 

Käyntiosoite:
Töölön sairaala
Sibeliuksenkatu 10, Helsinki

Postiosoite:
PL 266, 00029 HUS

Yhteydenotot:
Poliklinikan toimisto 09 471 87451
Faksi 09 471 87654

Aukioloaika ma-to 7.30 -15.30, pe 8-14

Ajanvaraukset
arkisin 9 -11.30

Muut kyselyt 
ma-to 8-15, pe 8-13

Osastonhoitaja Ulla Elfving-Little 050 427 2215, jonotiedustelut ti ja to 9-11
Halkiohoidon koordinaattori 050 427 2217
Vt ylilääkäri Junnu Leikola, 050 4272219

Yhteydenotot Lastenklinikan osastojaksoa ja leikkauksenjälkeistä hoitoa koskevissa kysymyksissä:
Osasto ULS3 050 382 2508

 

 Husukessa hoidetaan huuli- ja suulakihalkiota, kallon saumojen luutumishäiriöitä (kraniosynostooseja) sekä näihin liittyviä oireyhtymiä. Lisäksi hoidetaan muita epämuodostumia sekä lasten plastiikkakirurgiaa vaativia kasvaimia ja vammoja. Husuke on Suomen ainoa lasten plastiikkakirurginen osasto.

 

Pienten potilasryhmien hyvien hoitotulosten turvaamiseksi hoidon keskittäminen on tärkeää. Halkiohoito on Suomessa keskitetty Husukeen jo 1940-luvulla. Hoitoon tulee noin 120 halkiolasta vuodessa. Näistä yli sata hoidetaan Husukessa. Uusia kraniosynostooseja todetaan vuosittain noin 50. Husukessa tehdään vuosittain noin 40 kallon korjausleikkausta eli kranioplastiaa. Myös kraniosynostoosien ja niihin liittyvien oireyhtymien hoito on Suomessa keskitetty asetuksella (www.finlex.fi).

Erikoisalojen yhteistyötä

Kasvojen ja kallon alueen epämuodostumat voivat aiheuttaa mm. ulkonäkö-,
 syömis-, puhe-, korva, hampaisto- ja purentaongelmia sekä sosiaalista haittaa. Hoidosta vastaa asiantuntijaryhmä, johon kuuluu plastiikkakirurgeja, lasten neurokirurgeja, leukakirurgi, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, erikoishammaslääkäreitä, puheterapeutteja ja hoitoon perehtyneitä hoitajia.

Tarvittaessa on mahdollisuus yhteistyöhön myös muiden lääketieteellisten erikoisalojen kanssa. Husuken osastolta potilaat ja perheet voivat saada tukea ja ohjausta hoitoon liittyvissä ongelmissa.

Erikoislääkärien, erikoishammaslääkärien ja puheterapeuttien vastaanotot ovat Töölön sairaalassa Husuken poliklinikalla, josta myös koordinoidaan Husuken toimintaa. Ensikäynnit ja alkuvaiheen ohjaukseen liittyvät asiat hoidetaan poliklinikalta.

Alle 16-vuotiaiden leikkaukset tehdään Lastenklinikalla, muut leikkaukset Töölön sairaalassa. Leikkauksista vastaavat Husuken samat kokeneet plastiikkakirurgit, jotka toimivat poliklinikallakin.

Lastenklinikalla potilaat tulevat useimmiten leikkauksiin LEIKO (leikkaukseen kotoa) -yksikön kautta. Valtaosa Husuken potilaista siirtyy leikkauksen jälkeen Lastenklinikan osastolle ULS3. Tällä osastolla työskentelee Husuken hoitajia. Tehostettua seurantaa vaativat potilaat hoidetaan valvonnassa osastoilla K6 tai K8. 

Kansainvälisesti arvostettu keskus

Husuke osallistuu aktiivisesti opetukseen, tutkimukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Husuke on kansainvälisesti arvostettu halkiokeskus, joka täyttää ainoana Suomessa eurooppalaisen halkiojärjestön kriteerit. Eurooppalaisen halkiokeskusten kansainvälisen tieteellisen satunnaistetun vertailun (Scandcleft randomized trial) mukaan halkiohoitomme on erinomaista. 

Husuke on myös Suomen ainoa kansainvälisesti tunnustettu kallon ja kasvojen luiden kasvuhäiriöiden hoitoon erikoistunut keskus (kraniofakiaalikeskus, Craniofacial Centre), ja on hyväksytty kansainvälisten yhdistysten jäseniksi (ESCFS, European Society for Craniofacial Surgery ja ISCFS, International Society for Craniofacial Surgery. Vuonna 2010 Husuke sai arvostetun International Centre of Excellence statuksen.

 

 Ajankohtaista

 
 

 Terveyskirjastohaku

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta
 

 Linkit

 
 

 ARTIKKELIT

 
 

 OPPAAT