Nopeasti osaavaan hoitoon

Nopea hoitojen aloittaminen on usein ratkaiseva tekijä syövän onnistuneessa hoidossa. Potilaat kutsutaan Syöpätautien klinikalle lääkärin tekemän lähetteen perusteella. Hoitoon pääsyn aikarajoja seurataan kuukausittain.

Lähetteen saatuaan osastonylilääkäri tai erikoislääkäri arvioi hoitotarpeen ja sen kiireellisyyden. Ei-kiireellisissä tilanteissa (esim. leikkauksen jälkeisessä adjuvantti- eli liitännäishoidossa) potilaan hoito pyritään aloittamaan neljän viikon kuluessa leikkauksesta valtakunnallisen suosituksen mukaisesti (STM:n suositus 3/2010). Etäpesäkkeissä ja nopeasti kasvavissa taudeissa hoidon aloitus on selvästi nopeampaa, joskus jopa päivystyksellistä.  

 

  • lähetetiedustelut: 09 471 74230 klo 13-14
  • tiedustelut ja ajanvaraus: 09 471 76172, arkisin klo 9–12
  • sädehoito-osaston uusien potilaiden vastaanotto: 09 471 73184
 

Neuvo-botti auttaa HYKS Syöpätautien klinikalle tulevia potilaita


Tervetuloa käyttämään Neuvo-bottia. Botti on vielä pilottivaiheessa ja sitä kehitetään koko ajan, jotta se pystyisi vastaamaan sinulle yhä paremmin.

Neuvo-botti on chatbot, joka on kehitetty Syöpätautien klinikan uusille potilaille. Chatbot on tietokoneohjelma, joka on suunniteltu käymään keskustelua.  Chatbotien toiminta perustuu suhteellisen yksinkertaisiin periaatteisiin, kuten keskustelun aiheen tunnistamiseen avainsanoista.
 
Neuvo-botti osaa vastata kysymyksiin, joita potilaat usein kysyvät hoitajalta, joka koordinoi hoitoon pääsyä.

 

Sairaalaan saapuminen 

 

Syöpätautien klinikka sijaitsee Meilahden sairaala-alueella. Tällä hetkellä Meilahdessa on käynnissä mittavat rakennustyöt, jotka osaltaan vaikeuttavat pysäköintiä alueella. Tämän vuoksi potilaitae suositellaan saapumaan klinikalle julkisilla kulkuvälineillä.
Potilaan liikuntakyvyn ollessa sairauden vuoksi alentunut, Kela maksaa korvauksia mm. taksin käytöstä. Lisää tietoa Kelan korvauksista Kelan sivuilta.
 
Alueella sijaitsee myös maksullinen parkkihalli ja lippuautomaatilla varustettuja pysäköintipaikkoja. Mikäli vastaanotolle saavutaan autolla, alueelle suositellaan saapumaan vähintään 60 minuuttia ennen vastaanottoaikaa, sillä pysäköintipaikan saaminen saattaa viedä aikaa. Lisätietoja pysäköintimahdollisuuksista täällä.

Tietoja saapuville potilaille ja vieraille

 

Pääsääntöisesti potilaat ilmoittautuvat klinikan ensimmäisessä kerroksessa olevissa ilmoittautumisautomaateissa, röntgeniin tulevat röntgenosastolla. Aulaemäntä auttaa tarvittaessa automaattien käytössä ja neuvoo muissa asioissa. Osaston toiminta ja päiväjärjestys esitellään tarkemmin osastolle saapumisen yhteydessä.
Vuodeosastoilla potilashuoneet ovat yhden ja kolmen hengen huoneita. Yhden hengen huoneita on rajoitetusti. Vieraat voivat tuoda kaikille osastoille kukkia.
Syöpätautien klinikka on savuton sairaala. Vuodeosastohoidossa oleville potilailla on tarjolla nikotiinikorvaustuotteita. 

Klinikan aulassa on postilaatikko. Lähtevän postin voi jättää myös osaston kansliaan postimerkein varustettuna. Saapuva posti tuodaan osastolle kolmesti päivässä. Postiosoite on Syöpätautien klinikka, PL 180 (Haartmaninkatu 4), 00029 HUS.

Syöpätautien klinikan sisääntuloaulassa sijaitseva kahvio on kesäaikaan avoinna maanantaista torstaihin klo 7.30–16.00, perjantaisin 7.20-15.00. Kahviossa myydään lehtiä, kortteja, paperitavaraa, kemikaalituotteita, sukkia, postimerkkejä, mehuja, makeisia, leipomotuotteita, jäätelöä, annosaterioita, salaatteja sekä itse paistettuja pizzoja ja pullia.
 
Meilahden sairaalan kahvio on avoinna ma-pe klo 7.30-18.45 ja la-su klo 12.00-18.45. Pääaulan kioski on kesäaikaan (14.8. asti) avoinna ma-to klo 7.30-16ja pe 7.30-15.  Pääaulassa on myös pankkiautomaatti ja Nordean maksuautomaatti.
 

Potilaana klinikalla

 
Syöpätautien klinikalla potilaat saavat hoitoa poliklinikoilla, vuodeosastoilla ja sädehoito-osastolla. Kahdella vuodeosastolla on sairaansijoja yhteensä 43. Kunkin yksikön lääkärit ovat erikoistuneet oman yksikkönsä hoitomenetelmiin. Lisäksi syöpätautien hoitoon parhaillaan erikoistuvat lääkärit (klinikalla yhteensä noin 20) toimivat erikoistumiskoulutuksensa aikana eri hoitoyksiköissä.
Potilaalla on oma hoitotiimi, johon kuuluvat erikoislääkäri, erikoistuva lääkäri ja omahoitaja. Lisätietoa potilaaksi tulemisesta, eri osastoista ja arjesta klinikalla löytyy oppaasta Syöpäklinikan Tukijoiden sivuilta.