Sarveiskalvonsiirtoleikkauksen jälkeen

Sarveiskalvo 9 D.jpgLeikkauksen jälkeen silmä saattaa tuntua hieman aralta ja siinä voi olla verenpurkauma sekä lievää kipua. Kotona silmäkipua voi lievittää apteekin reseptivapailla kipulääkkeillä. Jos silmäkipu ei lievity kipulääkkeillä, tulee ottaa yhteyttä etuosakirurgiseen yksikköön S4 puhelimitse tai päivystysaikana silmätautien päivystyspoliklinikalle. 
 
Antibiootti- ja kortisonisilmätippoja käytetään erillisen ohjeen mukaisesti leikkauksen jälkeen. Lääkäri määrää myös sarveiskalvonsiirtoleikkauksen jälkeen kostutustippoja, jotka helpottavat mahdollista kuivuuden tunnetta leikatussa silmässä. Jos silmänpainetta alentavia tippoja on käytetty ennen leikkausta, niiden käyttö jatkuu myös leikkauksen jälkeen.
 
Silmälääkärin kontrollikäynnit ovat säännöllisesti sarveiskalvonsiirtoleikkauksen jälkeen. Näillä käynneillä seurataan näön kuntoutumista sekä muutetaan tarvittaessa silmätippojen annostusta.
 
Asentohoito selinmakuulla kuuluu hoito-ohjeistukseen kerroksittaisten sarveiskalvonsiirtoleikkausten DSAEK, DMEK ja DALK jälkeen. Asentohoitoa toteutetaan siirteen kiinnittymisen vuoksi muutamasta päivästä viikkoon tai lääkärin ohjeistuksen mukaisesti. 
 
Sairaalasta saa mukaan suojakilven, jota käytetään kuukauden ajan nukkuessa leikatun silmän suojana. Leikattua silmää ei saa hieroa, eikä painella. Kostutustippojen käyttö helpottaa mahdollista hiekan tai roskan tunnetta silmässä. Aurinkolaseja voi käyttää kirkkaalla ilmalla häikäisyn estämiseksi.
 
Leikatun silmän luomet tulee puhdistaa päivittäin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Suihkussa saa käydä, mutta pesuveden joutumista leikattuun silmään pitää välttää. Saunaan ja uimaan voi mennä 4 viikon kuluttua leikkauksesta, silmän tilanteesta riippuen. Silmämeikkiä voi käyttää 2 viikon kuluttua leikkauksesta. Fyysisesti raskasta työtä, ponnistelua, nostamista ja kantamista suositellaan välttämään 2 kuukautta lävistävän PKP ja kerroksittaisen pintaleikkauksen (DALK) jälkeen. Endoteelinsiirtoleikkauksien jälkeen fyysistä rasitusta tulee välttää 1 kuukauden jälkeen. Tavanomaiset kevyet kotitoimet voi tehdä, sekä kantaa kevyitä kantamuksia.

Sarveiskalvonsiirtoleikkauksen jälkeen voi käyttää niitä silmälaseja, joilla näkee  parhaiten. Uudet silmälasit kannattaa hankkia vasta sarveiskalvon ompeleiden poiston jälkeen.