Silmäpankki

Käyntiosoite
Silmä-korvasairaala
HUS Silmäpankki
Haartmaninkatu 4 C, Helsinki
 
Postiosoite

PL 220, 00029 HUS
 
Yhteydenotot

09 471 73168 tai 050 427 0168
silmapankki (at) hus.fi
 
Silmäpankin hoitajat: Nina Antikainen & Maarit Herttua
Vastuullinen johtaja dos. Kari Krootila
Lääketieteellinen johtaja LKT Matts Linder
Lääketieteellinen varajohtaja LKT Waldir Neira
Laatuvastaava LL Anna Korsbäck
  
Aukioloaika
arkisin klo 8–15
 
Silmäpankin tehtävänä on huolehtia sarveiskalvojen talteenotosta ja käsittelystä leikkauskelpoisiksi sarveiskalvosiirteiksi. Silmäpankin hoitajat huolehtivat yhteistyössä lääkäreiden kanssa, että sarveiskalvonsiirtoleikkauksiin on saatavilla laadukkaita ja potilaille turvallisia sarveiskalvosiirteitä.
 
Suurin osa Suomessa tehtävistä sarveiskalvonsiirroista tehdään HUSin Silmätaudeilla, jonne lähetetään potilaita hoitoon myös muista sairaanhoitopiireistä HUS:n ulkopuolelta.
 
Silmäpankin hoitajat varaavat sarveiskalvonsiirtojonossa oleville potilaille esitutkimuskäynnin ennen siirtoa sekä leikkausajan. Sarveiskalvonsiirtojonossa olevat voivat tiedustella Silmäpankista arvioita omasta leikkausajankohdasta. 
 
Silmäpankki on osa Etuosakirurgista yksikköä S4 ja se toimii yhteistyössä HUS Elinsiirtoverkoston kanssa. Silmäpankin toiminta on Fimean (entinen Lääkelaitos) luvanvaraista toimintaa, jota seurataan säännöllisin tarkastuskäynnein. Silmäpankki noudattaa kudoslakia sekä Fimean ohjeistuksia toiminnassaan.