Unikoulu

Lapsen yölevottomuus on ongelma joka hankaloittaa monien perheiden arkea. Kun kotikonstein on ensin tuloksetta kokeiltu unikoulun eri malleja kääntyvät väsyneet vanhemmat usein lääkärin puoleen saadakseen apua ongelmiinsa.

Osastollamme on jo pidemmän aikaa hoidettu uniongelmista kärsiviä lapsia, mutta hoito on muuttunut järjestelmällisemmäksi sen jälkeen kun me vuonna 2006 laadimme kirjalliset ohjeet unikouluamme varten. Tänä päivänä unikoulua pidetään päiväkirurgisella osastolla koska lastenosto suljettiin vuonna 2015. Henkilökunta on kuitenkin sama.

Unikoulun tarkoitus
Unikoulu on tarkoitettu yli puolivuotiaille unihäiriöistä kärsiville lapsille. 6-9 kk:n ikä on paras aika oppimiseen. Unikoulun tarkoitus on opettaa lapsi yöllisten heräämisten jälkeen nukahtamaan uudelleen ilman vanhempien nukuttelua.

Unikouluun pääsy
Unikouluun tullaan lastenlääkärin lähetteellä. Jonotusaika riippuu tilanteesta osastolla. Unikoulun kesto on tavallisesti kolme yötä.

Vastaanotto osastolle
Osastolla vanhempia informoidaan unikoulun toteutuksesta. Kyselylomakkeen avulla kartoitetaan lapsen vuorokausirytmiä, ruokailutottumuksia, unihäiriöitä sekä miten lapsen unihäiriöt vaikuttavat perheen kokonaistilanteeseen. Sovitaan yhdessä lapsen päivärytmistä ja nukkumaan menoajasta, tarvittaessa annetaan myös ohjeita siitä, miten nukuttamistilannetta saadaan lyhennettyä. Vanhempien kanssa keskustellaan myös mahdollisista muutoksista kotioloissa toteutetun unikoulu jälkeen.

Sairauden poissulkeminen
Lapsen sairauden poissulkemiseksi tehdään lääkärintarkastus, otetaan pituus ja paino sekä tarkkaillaan lasta osastolla.

Unikoulun toteuttaminen
Äiti/isä tuo lapsen osastolle hyvissä ajoin illalla, syöttää vankan ilta-aterian (esim. puuro/velli) ja nukuttaa itse lapsensa rauhallisesti sänkyyn pimeässä tai hämärässä huoneessa. Tuttu ja turvallinen unilelu/uniriepu/tutti voi ottaa mukaan, mutta maito-/mehu-/vesipullot otetaan pois!
Äiti/isä menee mieluiten kotiin yöksi (hoitamaan omaa univelkansa), mutta tarvittaessa on mahdollista yöpyä osastolla.

Hoitaja seuraa ja kirjaa lapsen itkut ja ääntelyt yöllä. Hoitaja näyttäytyy ja juttelee lapselle rauhallisesti jos itku jatkuu 5 – 15 min (ensimmäisenä yönä heti lapsen itkiessä). Hoitaja voi tällöin antaa lapselle mahdollisen tutin, mutta yöpulloa ei anneta. Lasta ei oteta syliin, valoja ei sytytetä eikä vaippaa vaihdeta (ellei kakat vaipassa).

Aamulla äiti/isä saapuu osastolla ja hoitaa aamuaskareet sekä syöttää aamuaterian. Lapsi viettää päivän äidin/isän seurassa tavallisesti kotona, tarvittaessa osastolla. Huolehditaan säännöllisistä ruoka-ajoista, päiväunista ja ulkoiluttamisesta. Annetaan lapselle runsaasti hellyyttä ja aikaa. 

Osastolla lapselle tapahtuu unikoulussa selvää edistymistä. Jotta sama jatkuisi myös kotioloissa on lapsen yöunien kannalta ensiarvoisen tärkeää:

  • SÄÄNNÖLLISYYS vuorokausirytmissä, ruoka-ajoissa, päiväunissa ja nukkumaanmenossa 
  • TURVALLISUUS kuten oma sänky, tutut iltarituaalit, tutut unilelut sekä vanhempien määrätietoisuus 
  • HELLYYTTÄ JA SEURUSTELUA PÄIVISIN, YÖT OVAT NUKKUMISTA VARTEN! Yöllä kaikki hoitotoimenpiteet minimoidaan, valoja ei sytytetä eikä lapsen kanssa seurustella 
  • PALAUTETTA OSASTOLLE! Kyselylomake, jonka avulla osaston henkilökunta saa selville missä määrin unikoulusta on ollut perheelle apua. Miten osasto voisi kehittää unikouluaan? 
     

Vanhemmilta saatu palaute unikoulustamme on ylipäänsä ollut erittäin myönteistä.

Suosittelemme unikoulua silloin kun lapsen jatkuva yöheräily muodostuu ongelmaksi!