Päivystysapu 116 117

 
Päivystykseen? Soita ensin 116 117

Soita maksuttomaan numeroon 116 117 ennen kuin hakeudut päivystyspoliklinikalle. Päivystysavusta voit myös kysyä neuvoja äkillisiin terveysongelmiin oman terveysasemasi ollessa suljettuna. Sinut ohjataan oikeaan hoitopaikkaan tai saat ohjeita itsehoitoon. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Kiireellisissä tilanteessa päivystykseen voi hakeutua suoraan, jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa.
 
Päivystysavun puhelimeen vastaavat tehtävään koulutetut sairaan- ja terveydenhoitajat. He konsultoivat tarvittaessa lääkäriä. Palvelussa on takaisinsoittojärjestelmä. Mikäli puheluusi ei pystytä heti vastaamaan, voit jättää takaisinsoittopyynnön, jolloin sinulle soitetaan pian takaisin.
 
Päivystysapuun soitetut puhelut nauhoitetaan oikeusturvan ja palvelun laadun varmistamiseksi. Mikäli sinulla on päivystyslähete, ei Päivystysapuun tarvitse soittaa, vaan voit tulla suoraan päivystykseen. 
 
Päivystysapuun tulevat puhelut paikannetaan alueellisesti. Mikäli numeroon 116 117 soitetaan Uudenmaan raja-alueelta, puhelu saattaa paikantua toisen sairaanhoitopiirin puolella olevaan tukiasemaan, eikä se tällöin yhdisty Uudenmaan Päivystysapuun. Uudenmaan Päivystysapuun saa yhteyden myös soittamalla numeroon 09 471 72328 (ppm). Mikäli soittaminen Päivystysapuun ei ole mahdollista, voi päivystykseen hakeutua suoraan.
 
Päivystysapu palvelee numerossa 116117 (puhelun hinta 0 euroa). Päivystysapu-palvelun helsinkiläisille tuottaa Helsingin kaupunki. Muualle Uudellemaalle palvelun tuottaa HUS.
 
Hätätilanteissa soita 112

Henkeä uhkaavissa tilanteissa (esim. kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, äkillinen kouristelu) soita hätänumeroon 112.