Tähystysyksikkö (endoskopiayksikkö)

Lohjan sairaala, A-ovi, 1. krs.
Sairaalatie 8
08200 Lohja

Ajanvarauksiin liittyvät asiat: sairaanhoitaja 019 380 1894 arkisin klo 8 - 9
Faksi 019 386 927

Tähystysyksikköön (endoskopiayksikköön) tullaan potilaaksi lääkärin lähetteellä. Yksikössä tehdään keuhkotähystyksiä, sekä vatsan ja suoliston tähystyksiä. Kiireelliset päivystystutkimukset tehdään ylimääräisenä päivän aikana, jolloin ne saattavat viivästyttää suunniteltujen tähystysten alkamisaikoja. Tutkimukseen saavuttaessa on hyvä varata riittävästi aikaa.

Potilaat saavat ajanvarauksen yhteydessä kirjallisen tutkimus- ja tyhjennysohjeen. Jos potilas ei pysty toteuttamaan tyhjennystä kotioloissa, voidaan tyhjennys tehdä ennalta sovitusti joko terveyskeskuksen tai sairaalan vuodeosastolla.

Tähystyksen tekee sisätautilääkäri, kirurgi tai keuhkolääkäri ja avustajina toimii kaksi sairaanhoitajaa. Tavallisimmin vatsan tai suolen tähystys tehdään epäselvien vatsakipujen, verioksentelun, ripulin ja veriulosteiden takia. Keuhkotähystys tehdään oireiden selvittämiseksi ja diagnoosin varmistamiseksi. Tähystyksen yhteydessä voidaan ottaa näytepaloja limakalvoilta, jotka patologian laboratorio tutkii. Tulosten valmistuttua tähystävä lääkäri arvioi jatkohoidon tarpeen.