Lasten kotisairaala

Käyntiosoite
Jorvin sairaala
Turuntie 150, Espoo

Postiosoite
PL 800, 00029 HUS

Yhteydenotot
Toimisto: 09 471 83759 (arkisin klo 8-16)
Faksi: 09 471 85970

Osastonhoitaja: Tarja Siivonen 050 428 4186

Lasten kotisairaala mahdollistaa sairaalahoitoa tarvitsevan lapsen turvallisen ja laadukkaan hoidon kotona. Lasten kotisairaala palvelee kaikkia Hyks-sairaanhoitoalueen kuntia, jotka ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava ja Kirkkonummi.

Kotisairaalahoito on perheelle vapaaehtoista. Kotisairaalahoidon tulee olla kaikille osapuolille turvallista.

Lasten kotisairaala hoitaa akuutisti sairastuneita tai lyhempää hoitokontaktia tarvitsevia lapsia kotona.  Lasten akuuttikotisairaalan potilaiden hoidosta vastaavat sairaanhoitajat yhteistyössä lääkärin kanssa. Kotikäynnit kestävät 30 min-2 h ja niitä on 1-3 päivässä diagnoosista ja hoidon tarpeesta riippuen.

Lasten kotisairaala vastaa lasten saattohoidosta kotona.

Lasten kotisairaala vastaa myös erityistarpeisten lasten kotona tapahtuva sairaanhoidon järjestämisestä Hyksin alueella. Tällaisia lapsia ovat mm. ventilaattorihoitoa tarvitsevat tai hankalaa epilepsiaa sairastavat lapset, tai lapset joilla on henkitorviavanne. Näiden lasten hoito kotona on järjestetty etupäässä lähihoitajista koostuvien hoitorinkien avulla. Hoitajat ovat HUSin työntekijöitä. Kaikki potilaat ovat avohoitopotilaita ja he ovat oikeutettuja kunnan palveluihin muiden lasten tavoin (mm. neuvola, varhaiskasvatus, koulu).

Lasten kotisairaalassa työskentelee lastentautien erikoislääkäri, osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja, sairaanhoitajia (akuuttikotisairaala), yli 30 lähihoitajaa sekä osastonsihteeri. Lisäksi yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä mm. lastenpsykiatrian yksikön, sosiaalityöntekijöiden, ravitsemusterapeuttien, kuntoutusohjaajien ja sairaalateologien kanssa.