Astma, seurustelu ja seksi

Monet nuoret aloittavat ensimmäistä kertaa seurustelusuhteen; samalla seurusteluun ja intiimiteettiin liittyvät asiat mietityttävät. Tässä asiassa astmaa sairastavat eivät eroa muista samanikäisistä. 
 
Tutkimusten mukaan teini-ikäisiä opiskeluvaiheessa olevia astmaa sairastavia nuoria vaivaavat seurusteluun liittyvät huolet ja intimiteetin pelot aivan samalla tavalla kuin muitakin samanikäisiä nuoria. 
 
Voit seurustella kuten muutkin
 
Astma ei tartu. Voit siis olla huoletta ystäväsi kanssa. Astma- ja allergialääkkeitä sinun ei kannata ujostella. Luontevaa onkin säilyttää niitä samaan tapaan kuin hammasharjaa, koska silloin astmalääkkeiden ottaminen onnistuu säännöllisesti ja lääkkeiden kanssa tarvittava hyvä suuhygienia on helppoa.
 
Jos ystävälläsi on kotieläin (esimerkiksi kissa) ja olet itse eläinallerginen, saatat huomata allergia- ja astmaoireidesi pahenevan vieraillessasi ystäväsi luona. Silloin huomaatkin, miten tärkeää on, että hoidat astmasi hyvin ja että pidät varalääkkeet mukanasi.
 
Astma ei ole esteenä intiimisuhteelle tai seksille. Kun pidät itsestäsi hyvää huolta ja hoidat astmasi ja allergiasi hyvin, voit opiskella, harrastaa ja seurustella kuten muutkin.