Hajusteet ja meikit

Hajusteet
 
Hajusteiden aiheuttamat hengitystieoireet eivät ole allergiaa. Hajustettujen tuotteiden ihokontaktissa voi kehittyä hajusteallergia, mikä ilmenee tuotteen aiheuttamana, yleensä viivästyneenä ihottumana.
 
Osa väestöstä on hajusteherkkiä eli saavat hengitystie- ja yleisoireita ärsytysmekanismilla. Erityisesti astmaatikot, joilla astma ei ole tasapainossa, reagoivat hajusteisiin. Hajusteherkät reagoivat tuoksuun normaalia voimakkaammin, jolloin hajusteet voivat aiheuttaa nuhan ja lievän hengenahdistuksen tunteen lisäksi esimerkiksi päänsärkyä. 
 
Puhtaus ei edellytä hajustettujen tuotteiden käyttöä. Niiden käytön vähentäminen on hienotunteista muiden huomioonottamista.
 
Meikit
 
Meikit voivat aiheuttaa allergiaoireita. Yleisimmät allergiaoireet meikeistä ovat silmien ympärysihon punoitus, kutina ja turvotus sekä silmien kutina. 
 
Joissain meikeissä on allergisoivia aineita, kuten esimerkiksi formaldehydiä, nikkeliä (mm. tummat luomivärit), säilöntäaineita ja fenyleenidiamiinia (mm. hiusvärit). 
 
Osa meikkien allergeeneista voi aiheuttaa välittömiä ja osa viivästyneitä allergiaoireita. Kirvoista peräisin oleva punainen väriaine, jota voi esiintyä mm. huulipunissa, voi aiheuttaa välittömiäkin allergiaoireita, mutta tämä on harvinaista. Jotkut deodorantit voivat aiheuttaa kainaloiden allergista kosketusihottumaa, joka on viivästynyt allergiaoire. Nikkeli on yleinen viivästyneen kosketusallergian aiheuttaja; nikkeliä voi olla esim. rihkamakoruissa, farkkujen napeissa tai rintaliivien hakasissa. Tekoripsien kiinnitysliimat ja rakennekynsien akrylaatit voivat myös aiheuttaa allergiaoireita. 
 
Jos iho-oireita on paljon, eikä tuotteen vaihtaminen helpota oireita, voidaan mahdollista yliherkkyyttä selvittää allergiatesteillä.
 
Lisätietoa: