Siedätyshoito

Siedätyshoito on pistoksina tai kielen alle laitettavina tabletteina tai liuoksena annettavaa hoitoa, jolla pyritään kasvattamaan elimistön sietokykyä allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan. Hoito kestää yleensä kolme vuotta ja vaatii sitoutumista. 
 
Jos asianmukaisesta allergianhoidosta huolimatta esimerkiksi allergisen nuhan oireet ovat hankalia ja heikentävät elämänlaatua, voidaan harkinnan ja tutkimusten jälkeen päätyä siedätyshoitoon. 
 
Siedätyshoidon suunnittelee allergioihin perehtynyt lääkäri ja se toteutetaan aina siedätyshoitoon perehtyneessä hoitopaikassa. 
 
Allergista astmaa sairastavalle voidaan antaa siedätyshoitoa, jos on lisäksi vaikea siitepölyallergia. Edellytyksenä on, että astma on koko hoidon ajan hyvässä hallinnassa.
 
Siedätyshoito on tehokas hoito ja vähentää oireilua ja lääkityksen tarvetta. Siitepölyallergiassa siedätyshoito aloitetaan siitepölykauden jälkeen, eläin- ja huonepölypunkkiallergian siedätyshoito voidaan aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa. 
 
Mille voidaan siedättää?
 
  • Lehtipuiden siitepöly
  • Heinien siitepöly
  • Pujon siitepöly
  • Huonepölypunkit ja eläimet (kissa, koira, hevonen) tietyin edellytyksin
  • Mehiläisen ja ampiaisen myrkky, jos pistos on aiheuttanut vaikean reaktion
 
Kielenalushoito
  
Kielenalushoitoa käytetään heinäallergian hoitoon.
Ensimmäinen tabletti otetaan sairaanhoitajan vastaanotolla, jonka jälkeen potilaan vointia seurataan puoli tuntia. Mikäli tilanne sujuu ongelmitta, jatkossa tabletin voi ottaa kotona kerran päivässä kolmen vuoden ajan. Kielenalusliuos on saatavilla koivuallergian hoitoon. Liuos annostellaan päivittäin 5 kuukauden ajan vuodessa 3 vuotta. 
 
Pistoshoito
 
Pistoshoito toteutetaan siedätyshoitoon perehtyneessä hoitopaikassa. Alkuun käydään 1-2 viikon välein ja noin 7-15 viikon kuluttua pistoväli on 4-6 viikkoa. Hoito kestää 3-5 vuotta. Jokaisella hoitokerralla potilasta tarkkaillaan vähintään puoli tuntia. Pistos annetaan olkavarteen. Alle 15-vuotiaalla tulee olla mukana saattaja.
  
Siedätyshoidon haittavaikutukset
 
Siedätyshoitoon liittyviä haittavaikutuksia ei pystytä ennakoimaan, jonka takia potilasta tarkkaillaan puoli tuntia pistoksen jälkeen. Tarpeen mukaan seurantaa voidaan pidentää. 
 
Pääasialliset reaktiot ovat pistokohdan punoitus, paukamat ja kutina. Yksittäisissä tapauksissa voi tulla lievää nokkosihottumaa, nuha-, silmä- ja astmaoireita. Nämä voidaan hoitaa asianmukaisella lääkityksellä. Suurin osa oireista tulee yleensä hoidon alussa. Anafylaktiset reaktiot (nopeasti kehittyvä allerginen reaktio) ovat onneksi harvinaisia. Raskauden aikana ei siedätetä.
 
Siedätyshoidon tulokset
 
Siedätyshoidon avulla suurimmalla osalla oireet vähenevät tai jopa poistuvat kokonaan. Allergialääkkeiden käyttö vähenee ja elämänlaatu paranee.