Nenän hoito

Nenän tehtävä on puhdistaa, lämmittää ja kostuttaa sisään hengitettävää ilmaa. Nenän limakalvon hyvä kunto on tärkeää nenän toiminnalle, terveen nenän limakalvoa peittää ohut limakerros.

Lima osallistuu nenän puhdistukseen ja auttaa limakalvoja puolustautumaan ulkoisia ärsykkeitä vastaan. Limaa muodostuu jatkuvasti nenässä ja sen sivuonteloissa, terveessä nenässä liman kulkua ei tiedosteta.

Äkillisen nuhan tai allergian seurauksena voi kehittyä limakalvon turvotusta ja nenän tukkoisuutta sekä lisääntynyttä liman erittymistä. Liian kuiva nenä muodostaa liian vähän tai liian sitkeää limaa, jolloin nenä voi tuntua tukkoiselta. Astmaa ja allergioita sairastavien kannattaa pitää nenän limakalvoista erityisen hyvää huolta!
 
Nenän limakalvojen hoito kannattaa
 
Siitepölykauden aikana, pölyisissä olosuhteissa ja ylähengitystietulehdusten aikana nenää kannattaa huuhdella suolavedellä. Nenän limakalvoja kannattaa kostuttaa myös öljypohjaisilla suihkeilla.

Allergiaa ja astmaa sairastavien kannattaa herkästi hoitaa nenän limakalvoja sinne paikallisesti annosteltavalla kortikosteroidilla. Allergista nuhaa kannattaa lisäksi hoitaa antihistamiineilla. Allergisen nuhan hoitoon käytetään myös joskus kromoglikaattisuihketta, antihistamiinisuihketta tai antihistamiini–kortikosteroidi-yhdistemäsuihketta.
 
Reseptivapaat nenänhoitovalmisteet
 
Ilman reseptiäkin apteekista saa ostaa useita nuhan hoitoon käytettäviä valmisteita, esimerkiksi seuraavia:
 
  • Nenän suolavesihuuhteluun: Sarvikuono nenänhuuhtelukannu, NHS-kannu, Nasaline-nenänhuuhtelija, Physiomer spray, keittosuolasuihkeet
  • Nenän kostutukseen: A-vita, Naso-Dexpanthenol, MAR plus 5 %, Nozoil-seesamiöljysuihke
  • Paikallinen kortisonisuihke: Beclonasal aqua, Beconase, Flixonase, Nasacort, Mommox, Nasofan
  • Kromoglikaattisuihke: Lomudal nasal, Glinor
  • Antihistamiinisuihke: Lastin, Livostin