Astma ja matkustaminen

Jos astmasi on hyvin hoidettu, on lentäminen ja matkailu turvallista. Astman pahenemisvaiheessa et voi lähteä lentomatkalle. 
  
Jokaisella suomalaisella on sairausvakuutus (Kela-kortti), joka oikeuttaa äkillisen sairauden sattuessa hoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Australiassa. Tämä vakuutus korvaa myös kroonisen sairauden, kuten astman, pahenemisesta aiheutuvan sairaalahoidon näissä maissa.

Sairausvakuutusturva ulkomailla 
 
Hanki matkavakuutus
 
Matkavakuutuksen ehtoihin kannattaa tutustua huolella. Astman osalta se yleensä korvaa ennalta odottamattoman äkillisen pahenemisvaiheen, mutta ei esim. matkan keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Kannattaa siis huomioida, että matkavakuutus ei korvaa mitään kustannuksia, jos lähdet matkalle sairaana ja huonossa kunnossa.
 
 
Lääkkeet mukaan matkalle

 
Pakkaa lääkkeet aina käsimatkatavaroihin ja säilytä ne alkuperäisissä pakkauksissa. Ota mukaan myös lääkemääräys. Voit tulostaa eReseptin yhteenvedon, jos olet vähintään 18-vuotias ja sinulla on omat pankkitunnukset. Muussa tapauksessa saat yhteenvedon lääkkeistäsi käymällä apteekissa. 
 
Selvitä matkakohteen olosuhteet
 
Olosuhteet ovat matkalla usein erilaiset kuin kotona — siksihän matkalle lähdetään. Suurten metropolien saasteet tai Välimerelle laskeutuva aavikon hiekkapöly voivat aiheuttaa oireita ja saatat tarvita avaavaa lääkettä enemmän kuin kotona. Jos olet allerginen pölypunkille, kotieläimille tai siitepölyille, saatat tarvita myös allergialääkkeitä (antihistamiini, nenäsuihke ja silmätipat). Jos astmaoireesi lisääntyvät em. tilanteissa, ota myös hoitavaa astmalääkettä tehostetusti.
 
Euroopan siitepölytilanne

Kysy tarvittaessa neuvoa astmahoitajalta tai lääkäriltä, jos epäröit voitko lähteä matkalle ja sopiiko kohde sinulle.
 
Hyvää matkaa!