Mitä on astma?

Astma on lasten ja nuorten yleisin pitkäaikaissairaus. Sitä, miksi joku sairastuu astmaan, ei tiedetä, mutta ainakin perimä ja allergiat vaikuttavat astman puhkeamiseen.
 
Astmassa keuhkoputken sisäpintaa verhoava limakalvo tulehtuu. Tulehtunut limakalvo on turvonnut ja erittää limaa, jota täytyy yskiä. Tulehtunut keuhkoputki myös supistuu herkästi, jolloin hengittäminen voi tuntua raskaalta tai uloshengitys voi vinkua.
 
Mitä tulehtuneempi keuhkoputki on, sitä enemmän yleensä esiintyy oireita. Lievissä  tapauksissa keuhkoputken supistuminen saattaa tulla esille vain fyysisessä rasituksessa tai hengitystietulehduksissa eli ”flunssassa”. Allergisella keuhkoputket voivat supistua myös hengitettäessä ilmaa, jossa on siitepölyä tai eläinpölyä. Vaikeassa astmassa keuhkoputket voivat supistua myös ihan omia aikojaan, esimerkiksi aamuyöllä. 
 
Hoitava astmalääke parantaa keuhkoputken limakalvon tulehdusta, jolloin limaneritys vähenee ja keuhkoputkien supistelutaipumus vähenee. Hoitavan lääkkeen vaikutuksen huomaat yleensä vasta päivien tai viikkojen kuluttua. Avaava astmalääke vaikuttaa nopeasti, mutta sen vaikutus menee ohi tunneissa tai vuorokaudessa. Se aukaisee supistuneita keuhkoputkia ja helpottaa hengenahdistusoiretta.