Synnytyssalit


Tervetuloa synnyttämään Hyvinkään sairaalaan!


Toteutamme yksilöllistä, synnyttäjän toiveista lähtevää ja perhekeskeistä sekä vauvamyönteistä hoitoa, jonka tavoitteena on turvallinen synnytys ja hyvä synnytyskokemus äidille ja perheelle. Huolehdimme odottavan äidin ja vauvan hyvinvoinnista lämmöllä ja asiantuntemuksella ennen ja jälkeen tärkeän perhetapahtuman. Olet tervetullut synnyttämään meille koko Suomen alueelta. Kodikas osastomme tarjoaa lämpimän ja rauhallisen paikan syntymälle ja vastasyntyneeseen tutustumiselle. Jokaisen perheen kohdalla toteutuu yksilöllinen ohjaus ja neuvonta perheen tarpeiden ja voinnin mukaan.


Hyvinkään sairaalassa voi synnyttää raskausviikosta 35+0 lähtien. Synnytysvastaanotto on avoinna ympäri vuorokauden. Synnyttäjiä pyydetään aina soittamaan kätilölle p. 050 4275 328 ennen saapumista.


Synnyttäjän saapuessa kätilö arvioi synnytyksen vaihetta haastattelemalla, sekä ulko- ja sisätutkimuksen avulla. Myös vauvan vointi tarkastetaan ottamalla sydänäänikäyrää. Tukihenkilö on tervetullut mukaan synnytykseen. Kätilö keskustelee myös vanhempien kanssa heidän toiveistaan synnytykseen liittyen.


Synnytysosastolla synnytyssaleja on neljä, joissa kaikissa on oma wc ja suihku. Tarkkailupaikkoja on viisi. Synnytysosastollamme on myös yksi synnytysamme, ja veteen synnyttäminen on tietyin kriteerein mahdollista.

Synnyttäjän hoidosta vastaavat synnytystä hoitava kätilö ja synnytyslääkäri. Synnytys- lasten- ja anestesialääkäri päivystävät ympäri vuorokauden sairaalassa. Koska sairaalamme toimii opetussairaalana, synnytyksen hoitoon voi osallistua kätilö- tai lääketieteen opiskelija.


Tarjoamme jokaiselle vauvalle ja hänen vanhemmilleen korkealaatuisen ja yksilölliset tarpeet huomioivan hoidon, joka turvaa sekä vastasyntyneen että äidin hyvinvoinnin. Tuemme synnyttäjän aktiivisuutta tarjoamalla vaihtoehtoja synnytyksen hoitoon liittyvissä asioissa ja rohkaisemme synnyttäjää kuuntelemaan kehonsa viestejä synnytyksen aikana. Synnytysosastollamme on tarjolla monia erilaisia luonnonmukaisia sekä lääkkeellisiä kivunlievitysvaihtoehtoja.


Synnytyskivun hoidossa otamme huomioon synnyttäjän omat toiveet ja tarpeet, hyödyntäen hoidollista ja lääketieteellistä osaamista. Avautumisvaiheessa on suositeltavaa liikkua ja olla pystyasennossa, ja etsiä asentoa, jossa pystyisi mahdollisimman hyvin rentoutumaan. Jokaisessa synnytyssalissa on keinutuoli ja terapiapallo. Lisäksi käytettävissä on synnytysjakkara, seisomatuki, jumppamattoja ja katosta roikkuvia joogaliinoja. Avautumisvaiheen kipua voi lisäksi lievittää hieronnalla, guasha-kammalla, akupunktiolla, akupainannalla, suihkulla, synnytysammeessa, lämpöhauteilla ja jyväpusseilla, Tens-laitteella, aquarakkuloilla, ilokaasulla, tietyillä kipulääkkeillä, kohdunkaulan paikallispuudutuksella (paracervikaalipuudutus), pudendaalipuudutuksella sekä epiduraali- ja spinaalipuudutuksella.
 
Vauvan sydänääniä ja kohdun supistuksia seurataan synnytyksen aikana. Kätilö seuraa synnytyksen edistymistä ulko- ja sisätutkimuksien avulla.
 
Syntymän jälkeen vauva pääsee äidin kanssa ihokontaktiin välittömästi synnytyksen jälkeen synnytystavasta riippumatta, elleivät lääketieteelliset syyt sitä estä. Vauvalle annetaan mahdollisuus imeä rintaa häiriöttömän ihokontaktin aikana. Ihokontakti kestää vähintään tunnin tai ensi-imetyksen loppuun asti.

 
Synnytyksen jälkeen äidin ja vauvan vointia seurataan synnytysosastolla parin tunnin ajan, jonka jälkeen uuteen perheenjäseneen tutustuminen jatkuu lapsivuodeosastolla. Äidit ja vauvat saavat olla yhdessä ympäri vuorokauden syntymästä kotiutukseen asti elleivät lääketieteelliset syyt muuta edellytä.

Vauvamatkalla -opas odottajalle