Tukihenkilöt synnytyksessä

Hyvinkään sairaalassa synnyttäjä saa itse päättää, kuinka monta tukihenkilöä ottaa mukaan synnytykseen.


KYSYMYS:
Hei! Joudun mitä todennäköisemmin tulemaan yksin synnyttämään, isää tarvitaan kotona esikoisen kanssa, eikä hoitoapua ole. Onko kovin "tavatonta" tulla synnyttämään yksin? Onko kätilö seurana mahdollisimman paljon, jos synnyttäjä on aivan yksin? Kiitos vastauksesta.
VASTAUS:
Hei! Ei ole ollenkaan tavatonta tulla yksin synnyttämään. Monet, varsinkin monilapsisista perheistä tekevät sen ratkaisun, että äidin lähtiessä synnyttämään, mies jää kotiin hoitamaan muita lapsia. Osalla synnyttäjistä on puolison sijasta mukana ystävä, läheinen sukulainen (usein oma äiti) tai doula. Voit halutessasi miettiä myös tätä vaihtoehtoa.
Kätilö pyrkii toiveestasi viettämään mahdollisimman paljon aikaa huoneessa. Kätilöllä saattaa kuitenkin olla hoidettavana myös muita synnyttäjiä ja ajoittain synnytysalissa saattaa olla jopa ruuhkaa. Näissä tilanteissa kokoaikainen läsnäolo harvoin onnistuu. Kätilö on kuitenkin aina kellonsoiton päässä ja tulee apuun, kun sitä tarvitset. Mikäli meillä on synnytyksesi hetkellä opiskelijoita, on mahdollista, että opiskelija osallistuu synnytykseesi. Heillä on useimmiten eniten aikaa olla synnyttäjän vierellä tukemassa. Voit synnyttämään tullessasi tiedustella asiaa.

Tervetuloa synnyttämään!

Katri Tuura
kätilö
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala