Synnytystoiveet

 

KYSYMYS
Hei. Haluaisin kysyä synnytysten hoidosta ja osastolla olemisesta. Onko kaikki synnytysasennot mahdollisia, esim seisaaltaan tai kyykyssä tms?
Osastolla olemisesta haluaisin kysellä tarkemmin. Häveliäisyyssyistä en haluaisi, että kukaan vieras mies näkisi intiimialueitani tai rintojani. Hoitohenkilökuntaan kuuluvat miehet ovat ok, mutta ei esimerkiksi huonetoverin mies. Voiko imetysohjausta siis saada niin, että näkymää rintoihin ei ole? Ja jos nainen imettää osastolla, niin onko huoneissa sellaiset verhot, että voi olla omalla sängyllään verhon suojassa? Joissakin sairaaloissa kaiketi on niin, että vaikka verhot ovat sänkyjen vieressä, niin silti sängyn jalkopää on avoin ja esim huonetoverin ohikulkeva mies saattaa nähdä imetystilanteen ja rinnat. Jos näin on, niin voiko avoimeen päätyyn saada sermin tms? Luonnollisesti perhehuone tai yhden hengen huone olisi mukava, mutta niitä ei taida aina olla. Lisäksi jos osastolla joudutaan tekemään intiimejä tutkimuksia, niin laitetaanko huoneesta ylimääräiset henkilöt pois? Asia on minulle tärkeä, sillä en halua paljastaa rintoja tai intiimialueita vieraan miehen seurassa, ellei hän kuulu hoitohenkilökuntaan.

Toinen asia koskee yksityisyyttä. En haluaisi että mahdollisia synnytysvaurioita tai muita terveyteen liittyviä tietoja käsiteltäisiin huonetoverien läsnäollessa vaan ihan kahden kesken hoitajan kanssa. Onko tämä mahdollista? Lisäksi minulla on psyykkisiä ongelmia (jotka on tarkoitus selvittää ennen mahdollista raskautta, käyn psykoterapiassa) niin en luonnollisestikaan halua, että psyykeongelmia otettaisiin esille huonetoverien läsnäollessa. Psyykkiseen sairauteen liittyy muutenkin stigmaa ja kun siitä selviää, niin ei haluaisi, että se leimaa koko loppuelämää. Mikä on suhtautumistapanne synnyttäneen naisen (menneisyyden) psyykeongelmiin? Jos psyykeongelmat ovat menneisyyttä, niin tehdäänkö pelkästään esimerkiksi niiden perusteella lastensuojeluilmoitus tai joudunko juttelemaan sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa?

Olen valmis juttelemaan kyllä terveysasioista henkilökunnan kanssa, mutta toiveeni on tehdä se yksityisesti.
Tällä hetkellä en ole raskaana ja tosiaan tarkoitukseni onkin, että psyykkinen puoli olisi kunnossa ennen mahdollista raskautta. Sairastan sellaisia sairauksia, joista on mahdollista parantua psykoterapian avulla.
VASTAUS
Hei kysyjä,
Hienoa, että olet ajatellut etukäteen mahdollista raskautta ja sinulla on tavoite saada itsesi kuntoon ennen sitä. Nykyaikana monilla on psyykeen ongelmia, enkä ole kokenut että tästä tarvitsisi kenenkään kokea häpeää synnyttämään tullessa, tai muutenkaan.

Hoitohenkilökunnan tarkoituksena ei ole leimata ketään, vaan antaa tukea niille, jotka sitä tarvitsevat. Jos tulet raskaaksi, kerro neuvolassa rohkeasti menneisydestäsi. Terveydenhoitaja osaa arvoida, tarvitsetko eritystä tukea raskauteesi ja tekee tarvittaessa lähetteen sairaalaan. Ihmisten, joilla on tai on ollut sellaisia psyykeen ongelmia, jotka mahdollisesti vaikuttaisivat raskauteen tai vauva-arkeen, on mahdollista käydä äitiyspoliklinikallamme seurannassa. Näillä käynneillä kartoitetaan tuen tarvetta ja tarkastellaan sekä syntyvän lapsen että äidin vointia. Voit myös kätilön kanssa käydä tutustumassa synnytysosaston tiloihin ja jutella mieltä painavista asioista. Näidenkään käyntien ei ole tarkoitus aiheuttaa kenellekään mieliapahaa - päinvastoin. Kaikki lääkärimme ja kätilömme ovat hyvin hienotunteisia. Muista, että kaikkien sinua hoitavien ensisijainen tarkoitus on kannustaa ja tukea sinua, eikä esimerkiksi eritstää sinua vauvasta tai hankaloittaa muuten elämäänne. Sosiaalityöntekijää tapaavat osastollamme monet synnytyksen jälkeen, ja näidenkin tapaamisten tarkoituksena on tukea perheitä ja kartoitttaa mahdollista avuntarvetta. Taustaasi paremmin tuntematta on tietenkin vaikea sanoa, olisitko raskautuessasi erityisen tuen tarpeessa, mutta mikäli näin olisi, ei siitä ole tarvetta koke häpeää eikä syyllisyyttä. Haluan kannustaa sinua puhumaan avoimesti asioistasi sitten, kun tulet raskaaksi, jotta saat parhaan mahdollisen kannustuksen ja tuen vanhemmuutesi alkutaipaleelle.

Synnytyssairaalassa panostamme yksityisyyteen koska työskentelemme erittäin intiimillä alueella. Huoneissamme on väliverhot, täysin omassa rauhassa ja näkösuojattuna on siis mahdollista olla. Jos sinua häiritsee ajatus, että jonkun mies on huoneessa samaan aikaan, kun sinua hoidetaan, vaikka näköyhteyttä ei ole, voit mainita tästä hoitajalle. Yleensä isät suhtautuvat erittäin ymmärtäväisesti siihen, että heidät pyydetään hetkeksi käytävälle. Intiimit keskustelut voidaan hoitaa sellaisessa tilassa, jossa ei ole muita. Voit tietenkin toivoa myös yksityistä huonetta tai perhehuonetta, mutta kuten itsekin mainitsit, ei tällaisen antaminen aina onnistu, jos osastolla on ruuhkaa. Todennäköisyys perhehuoneen saamiseen on kuitenkin hyvin suuri ja ajattelen, että sinulle siitä voisi olla erityistä hyötyä. Voit myös kirjoittaa erityisitä toiveistasi tai huolenaiheistasi erillisen esitiedon tai kirjeen sairaalalle, jotta se ei mene keneltäkään ohi, ja voit itse olla rauhallisin mielin.

Mitä tulee synnytysasentoihin niin mainitsemasi asennot seisten ja kyykyssä ovat aivan mahdollisia. Sairaalassamme on hienot synnytyssängyt, jotka taipuvat monenlaiseksi tukitelineeksi, lisäksi synnytys voi tapahtua jakkaralla. Kaikki kätilömme ottavat vastaan toiveita, ja osaavat myös ammattitaitoisesti ohjata synnyttäjiä hyviin asentoihin. Kannustan sinua ottamaan aktiivisesti selvää synnytykseen liittyvistä asioista sitten kun sen aika on, valmistautuneena tiedät paremmin, mitä toivot ja mitä on odotettavissa. Toivelista tekeminen synnytykseen on myös hyvä tapa valmistautua, vaikka kannattaakin muistaa, ettei synnytystä voi koskaan suunnitella etenemään tarkan kaavan mukaan vaan tilanteet vaihtuvat.

Toivotan sinulle pikaista tervehtymistä ja valoisaa uutta vuotta!

Terveisin,
Hanna Syrjämäki
Kätilö, HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, teettekö B-steptokokkitestiä suunniteltuun sektioon tuleville? Olen joutumassa sektioon piakkoin ja lukenut runsaasti hyödyllistä tietoa emätinbakteerien siirrosta sektiovauvoille. Käsittääkseni teette rutiinina tuon testin synnyttämään tuleville, mutta saako sen myös sektioon tuleva? Oletteko ottaneet tuota balteerisiirtoa vielä käytännöksi, vai pitääkö se tehdä omin päin?
VASTAUS:
Hei! Mikäli elektiiviseen sektioon tuleva synnyttäjä haluaa toteuttaa emätinbakteerien siirtoa vauvalle (ns. swappausta), täytyy GBS-näyte (streptokki-b)ottaa edeltävästi. Perhe voi halutessaan ottaa yhteyttä sairaalaan ennen sektiota ja sopia näytteenottoajankohdan. GBS-vastauksen tulee olla negatiivinen, jotta emätinbakteereita voidaan turvallisesti siirtää vauvalle. Varsinaista swappausta ei hoitohenkilökunta toistaiseksi toteuta, joten itse swappaus jää perheen omalle vastuulle.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei. Onko mahdollista käyttää Relaxbirth-laitetta apuna synnytyksessä hyvinkään sairaalassa? Ja jos haluaa esittää toiveita synnytyksen suhteen, milloin niitä kannattaa esittää? Kiittäen, Maria
VASTAUS:
Hei! Valitettavasti sairaalassamme ei ole Relaxbirth-laitetta käytössä. Synnytys-sänkymme ovat kuitenkin modernit ja taipuvat moneen asentoon. Myös jakkaralla on mahdollista synnyttää.
Toiveista on hyvä puhua jo neuvolassa. Neuvolaterveydenhoitaja kirjaa toiveet ylös esitietolomakkeeseen, joka lähetetään sairaalaan. Tullessasi synnyttämään voit vielä kertoa toiveistasi sinua hoitavalle kätilölle.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, sain esikoiseni 3,5 vuotta sitten kiireellisellä sektiolla ja nyt olen taas raskaana. Sektioon päädyttiin, koska sydänkäyrässä esiintyi laskuja ja avautuminen ei edistynyt juuri lainkaan Cytoteceista ja oksitosiinitipasta huolimatta.
Nyt minua huolestuttaa seuraava synnytys: jos yritän alapääsynnytystä, onko ylipäänsä mahdollista ajatella jotain muuta asentoa kuin makaavaa/puoli-istuvaa? Haluaisin ehdottomasti synnyttää polvillani, mutta pystytäänkö siinä asennossa seuraamaan vauvan sydänkäyrää tehokkaasti? Koin viime synnytyksessä erittäin ahdistavaksi sen, että minut pakotettiin sydänkäyrän seuraamisen takia pitkäksi ajaksi sänkyyn makaamaan, enkä saanut liikkua edes 3 metrin päähän vessaan.
Kiitokset vastauksestanne!
VASTAUS:
Hei! Pyrimme toteuttamaan toiveesi synnytysasennon suhteen. Sikiön sydänääniä voidaan seurata monissa asennoissa, joten se ei ole este polvillaan, kyljellään tai jakkaralla synnyttämiselle. Mikäli vauvan voinnissa kuitenkin on jotakin poikkeavaa, joka vaatii tarkempaa seurantaa tai toimenpiteitä, saatat joutua olemaan myös sängyssä. Joskus vauva saattaa reagoida asennon vaihtoon negatiivisesti ja sydänääniin tulee muutoksia. Näissä tapauksissa pyritään äidin asentoa muokkamaan niin, että se olisi vauvan kannalta paras mahdollinen. Esteen asennon vaihdolle muodostaa siis huoli vauvan voinnista. Ponnistusvaiheessa pyritään tällöin mahdollisimman optimaaliseen äidin asentoon mahdollisen nopean ulosauton tarpeen vuoksi (esim. imukuppi). Kerrothan toiveesi synnytysasennosta sinua hoitavalle kätilölle synnyttämään tullessasi.

Katri Tuura
kätilö
Hyvinkään sairaala
Naistentaudit ja synnytykset

KYSYMYS:
Hei! Odotan kolmatta lasta, ja edelliset synnytykset ovat olleet nopeita ja rajuja (1. 4h ja 2. 2h). Molemmilla kerroilla olen "joutunut" sänkyyn synnyttämään, vaikka yritin pyytää alas lattialle (en kai tarpeeksi selkeästi). Onko siis mahdollista synnyttää lattialla? Kontillaan, kyykyssä tms.?
Nyt jännitän jo sänkyyn menoa, jos en taaskaan pääse sieltä pois. Voiko sisätutkimuksen tehdä muualla kuin sängyssä? Veteen myös toivoisin (ammeeseen), mutten edellisillä kerroilla ehtinyt kuin suihkuun. Ja pahoin pelkään, että niin käy nytkin.
VASTAUS:
Hei! Mikäli sikiön tai synnyttäjän voinnissa ei ole mitään poikkeavaa synnytyksen aikana, on synnytysasento melko vapaa ja sovittavissa yhdessä synnytystä hoitavan kätilön kanssa. Tutkiminen voidaan periaatteessa tehdä myös muualla kuin sängyssä, mutta optimaalisin tutkimusasento, jossa parhaiten päästään arvioimaan kohdunsuun tilannetta ja sikiön pään asettumista, on makuuasento (tai puoli-istuva asento.) Tämäkin onnistuu lattialla vaikka jumppamaton päällä, mikäli synnytys sujuu säännöllisesti eikä aihetta huoleen ole.
Esitäthän toiveesi kätilölle synnyttämään tullessasi, jotta voitte yhdessä keskustella eri synnytysasennoista ja pohtia eri vaihtoehtoja.
En voi sinulle luvata, että ehdit ammeeseen, koska synnytyksesi ovat olleet kovin nopeita. Mikäli synnyttämään saapuessasi sinulla on vielä toive ammeesta, keskustele asiasta kätilösi kanssa heti sairaalaan tullessa. Hyvällä tuurilla saatat sinne hetkeksi ehtiä. Hyvinkäällä amme on tarkoitettu vain avautumisvaiheen kivunlievitykseen, sairaalassamme ei voi synnyttää ammeeseen.

Tervetuloa synnyttämään,
Katri Tuura
kätilö
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala