Synnytyssairaalan ja kätilön valinta

 

KYSYMYS:
Hei! Haluaisin tietää onko tarvittaessa mahdollista vaihtaa synnytykseen kohdalleni osunutta kätilöä ja jos, niin miten se käytännössä tapahtuu? Synnytys on intiimi tapahtuma ja luottamus kätilöön on tärkeää, että uskaltaa "heittäytyä hänen käsiinsä". Tähän tarvittava turvallisuuden tunne ei synny, mikäli kätilö ei osaa ottaa synnyttäjää huomioon tarpeeksi empaattisesti. Tietysti kätilön kuuluu tarvittaessa osata olla tiukkakin, mutta myös ymmärtää että synnytys on ainutkertainen kokemus vanhemmille. Meillä on huonoja kokemuksia tylystä kätilöstä ultrakäynneiltä, emmekä luonnollisestikaan halua samaa kokemusta synnytyksestä.
Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen!
VASTAUS:
Hei! Kysymyksesi kätilön valitsemisesta /vaihtamisesta ohjautui minulle, naistentautien ja synnytysten osastonhoitajalle. Mielestäni kaikki seulakätilömme ovat sekä seulontatyössä että salityössä huippuammattilaisia ja monivuotisen kokemuksen omaavia. On valitettavaa, jos yksittäisen ultraäänikätilön toiminnasta on teidän kohdallanne jäänyt tyly kuva. Muulla tavoin en pysty asiaa kommentoimaan, kun en tilannetta tunne.
Kaikki seulakätilömme tekevät myös synnytyssalityötä, joten on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että sama kätilö osuisi kohdallenne myös synnytyksessä. Meillä on jokaisessa vuorossa kolme kätilöä, jotka jakavat synnyttäjät parhaaksi katsomallaan tavalla. Mikäli haluatte ehdottomasti, että kyseinen seulakätilö ei osallistu synnytyksenne hoitoon, on parasta että selkeästi ilmoitatte toiveestanne synnyttämään tullessanne. Jos käy niin, että kyseinen kätilö osuu jo ovella teitä vastaan, niin asian voi mielestäni esittää perustellusti ja suoraan hänelle itselleen ja toivoa toista kätilöä paikalle. Vaikeistakin asioista voi puhua kohteliaasti ja asiallisesti puolin ja toisin. Mikäli kyseiselle kätilöllekin on jäänyt seulatapaamisen perusteella tunne, että ”kemiat eivät kolahtaneet”, niin hänellä ei varmasti ole mitään vaihtoa vastaan. Jokaisen kätilötyön ammattilaisen tavoite on, että perheelle jää synnytyksestä mahdollisimman myönteinen kuva ja yhteistyön sujumisella on siinä merkittävä osa.
Uskon, että asiat järjestyvät toivomallanne tavalla. Omasta puolestani toivon, että loppuraskaus sujuu onnellisissa merkeissä ja synnytyksestä muodostuu kaikille läsnäoleville upea kokemus!

Ystävällisin terveisin,
Soile Kivijärvi, oh

KYSYMYS:
Onko toisen sairaanhoitopiirin alueelta mahdollista päästä asiakkaaksi hyvinkäälle? Voiko sairaalan lääkäri kumota yksityislääkärin lausuntoa, että synnytys tapahtuu suunnitellusti sektiolla?
VASTAUS:
Hei! Uusi terveydenhuoltolaki lisää asiakkaan valinnanmahdollisuuksia liittyen hoitopaikan valintaan. Hoitopaikan ja sairaanhoitopiirin vaihdosta tulee ensisijaisesti neuvotella oman lääkärin kanssa.
Synnytystapa päätetään sairaalan lääkärien toimesta yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala