Synnytyksen käynnistäminen

 

KYSYMYS:
Hei! Ensimmäinen synnytykseni päättyi 1,5vuotta sitten käynnistyksen jälkeen kiireelliseen sektioon sikiön ahdinkotilan vuoksi. Avauduin 5cm jonka jälkeen synnytys ei edennyt.
Nyt odotan toista lasta ja hakuaisin tietää muutaman asian tulevasta synnytyksestä.
Voidaanko synnytys käynnistää? Olen kuullut että joissain sairaaloissa ei käynnistetä jos on aiemmin tehty sektio.
Miten suuri riski on että synnytys ei etene toisellakaan kertaa?
Kuinka suurella osalla aiemmin sektiolla synnyttäneistä onnistuu alatiesynnytys?
Kiitos vastauksista!
VASTAUS:
Hei, Synnytys voidaan toki käynnistää jos siihen on lääketieteellinen syy. Lääkkeellistä käynnistämistä prostaglandiinilla pyritään välttämään, sillä se voi lisätä kohdussa olevan keisarileikkausarven repeämisen riskiä synnytyksen aikana. Käynnistäminen balongilla tai kalvojen puhkaisulla ei nykytiedon mukaan lisää repeämisriskiä.
Alatiesynnytys onnistuu tutkimusten mukaan 50-80 %:lla keisarileikkauksen jälkeen jos keisarileikkauksen syynä on ollut pysähtynyt avautumisvaihe ja noin 70 %:lla jos keisarileikkauksen syynä on ollut sikiön ahdinkotila. Joka tapauksessa suurin osa alatiesynnytysyrityksistä onnistuu keisarileikkauksen jälkeen, mikä puoltaa alatiesynnytyksen yrittämistä kohdallasi. Asiasta keskustellaan lisää mennessäsi äitiyspoliklinikalle synnytystapa-arvioon raskausviikon 36 tienoilla (tämä käynti kuuluu rutiineihin jos edellinen synnytys on hoidettu keisarileikkauksella).

Ystävällisin terveisin
Henri Leminen
LL, erikoistuva lääkäri, Naistentaudit ja synnytys
Hyvinkään sairaalaKYSYMYS:
Hei! Minulla on takanani kaksi käynnistettyä synnytystä yliaikaisuuden vuoksi. Nyt odotan kolmattani ja kysyisinkin kuinka todennäköistä on että tämäkin synnytys menee yliaikaiseksi ja joudutaan käynnistämään? Suvussamme on lisäksi yliaikaisuutta. Voinko itse jotenkin vaikuttaa tilanteeseeni kun kohtu ei tunnu itse saavan supistuksia aikaiseksi? Olisi kiva kokea viimein spontaanisynnytys.
VASTAUS:
Hei! Aiemman raskaushistoriasi perusteella vaikuttaa todennäköisimmältä, että tämäkin raskaus menee yliaikaiseksi, mutta yllätyksiäkin voi luonnollisesti tulla. Tutkimuksissa on todettu, että synnytyksen käynnistymiseen ei voi itse vaikuttaa.

Ystävällisin terveisin
Henri Leminen
LL, erikoistuva lääkäri, Naistentaudit ja synnytys
Hyvinkään sairaala