Synnytykseen valmistautuminen

 

KYSYMYS:
Ystäväni on suositellut oman kokemuksensa pohjalta EPI-NO -synnytysharjoitusvälinettä, jossa siis tyhjä "pallo" viedään emättimeen ja se täytetään ilmalla ja "synnytetään" ulos. Tarkoituksena valmistaa kudoksia pikkuhiljaa synnytykseen ja täten ehkäistä repeämiä. Onko tuon käyttämiselle jotain esteitä eli meneekö rahat hukkaan jos sellaisen hankkii? Muutenkin ammattilaisen näkökulma asiaan kiinnostaa. Samalla laitteella kun pystyisi sitten synnytyksen jälkeen treenaamaan lantionpohjanlihaksiakin. Hyvin vähän tuntuu netistä löytyvän tietoa asiasta.
VASTAUS:
Hei,
Löysin valmistajan sivuilta tietoja muutamista tutkimuksista, ja ne antavat viitteitä siitä, että kyseisen laitteen käyttö saattaisi mm. vähentää episiotomian tarvetta, repeämiä ja ponnistusvaiheen kipua. Mitään haitallisia vaikutuksia ei näissä tutkimuksissa saatu esiin, joten vaikka apu laitteen käytöstä jäisi vähäiseksi, siitä ei luultavasti ole haittaakaan. Kyseinen apuväline on sen verran tuore, että tutkimusta on tehtävä vielä paljon lisää, jotta mitään varmaa voitaisiin osoittaa tai antaa suositusta laitteen käyttöön. Jää siis sinun itsesi harkittavaksi, haluatko tätä kokeilla.

https://epi-no.co.uk/research-and-clinical-trials/


Hyvä synnytykseen valmistautumista!

Terveisin
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(vastattu 30.1.2020)

 

 

KYSYMYS:
Pitääkö paikkansa, että pilateksen harrastamisesta raskausaikana voisi olla apua kivuttomampaan ja nopeampaan synnytykseen? (mamma)
VASTAUS:
Hei! Pilateksen harrastamisen hyödyistä liittyen synnyttämiseen, en ole yrityksistä huolimatta löytänyt luotettavaa tutkimustietoa. Liikkunnan hyödyistä yleisesti raskauden aikana on sen sijaan näyttöä. Raskaana ollessa on hyvä liikkua niin mielenvirkeyden, että fyysisen hyvinvoinninkin vuoksi. Toki raskaana olevan kannattaa kuunnella kehoaan, lajit tai liikkeet, jotka tuntuvat epämiellyttäville, on syytä jättää tekemättä. Pilates, kuten myös mammajooga, spinning, vesijumppa jne. sopivat raskaana oleville, koska niissä ei ole pomppivia liikkeitä ja liikkuja itse voi säädellä tekemisensä tehoa.

Katri Tuura
kätilö
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala