Raskaus ja perussairaudet (epilepsia, migreeni yms.)


KYSYMYS: (vastattu 27.2.2019)
Hei, kysyisin endometrioosin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutuksista erityisesti raskauden alkuvaiheessa.

Olen kohta 30v (ensi keväänä tarkoitus aloittaa yritykset raskautumiseksi) ja minulla on diagnisoitu syvä/rektovaginaalinen endometrioosi sekä leikattu muutamia vuosia sitten endometrioomat molemmista munasarjoista (molempia hoidettu/hoidetaan HUSissa). Ymmärtääkseni todennäköisyys spontaanille raskautumiselle on itselläni siis todella pieni. Yksi kysymykseni tähän liittyen onkin siis että kuinka kauan meidän kannattaa yrittää ennen jatkotutkimuksiin pyrkimistä? Pelkään että hyvin hallussa oleva endometrioosi villiintyy kun lopetan hormonihoidot (syön ehkäisypillereitä nyt n. 5 liuskaa putkeen ilman taukoja).

Lisäksi tuohon rektovaginaaliseen endometrioosiin liittyy ymmärtääkseni kohonneita todennäköisyyksiä useissa raskaudenajan komplikaatioissa. Liittyen näihin ja kilpparin seuraamiseen, olenko yhteydessä vain suoraan neuvolaan jos nyt jostain ihmeestä tulisinkin spontaanisti raskaaksi? Vai millainen raskauden ajan seuranta tapauksessani mahdollisesti olisi?

Kiitos vastauksesta!
VASTAUS:
Endometrioosin hoitoon ei valitettavasti vielä tosiaan ole lääkehoitoa, joka ei vaikuttaisi raskaaksi tulon mahdollisuuksiin niitä vähentävästi. Itselläsikin on käytössä ilmeisesti yhdistelmäehkäisypillerit nk. pitkällä syklillä. Valitettavasti on siis mahdollista, että kun lopetat ehkäisypillerit ja kuukautiset palaavat normaaliin rytmiinsä, myös endometrioosioireilu vähitellen voimistuu. Oireenmukainen kivunhoito on kuitenkin edelleen mahdollista, parasetamoli on raskaudenkin aikana käytettynä turvallinen kipulääke. Kuukautisten aikana voit käyttää kipuun myöskin tulehduskipulääkkeitä (esim. Ibuprofeenia), sillä nämä lääkeaineet ehtivät poistua elimistöstä ennen kierron puolivälissä mahdollisesti tapahtuvaa hedelmöittymistä.

Lapsettomuustutkimuksiin pääsyä varten vaaditaan julkisen puolen terveydenhuollossa alle 40-vuoden ikä ja ehkäisyn poisjättämisestä laskettava vuoden tulokseton raskaaksituloyritys. Tämän jälkeen avoterveydenhuollosta (yleensä terveyskeskus) tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Lapsettomuuspotilaan endometrioosin hoidossa suositaan kirurgista hoitolinjaa: vähäisenkin endometrioosin kirurginen laparoskooppinen tuhoaminen todennäköisesti parantaa raskaaksi tulon mahdollisuutta ja vaikeassa endometrioosissa pyritään pesäkkeiden tarkkaan poistoon mahdollisimman säästävästi. Syvän endometrioosin osalta tutkimusnäyttö kirurgian vaikutuksista on kuitenkin ristiriitaista. Koeputkihedelmöityshoidot ovatkin vaihtoehto kirurgiselle hoidolle rektovaginaalitilan endometrioosissa, jos kivut ja muut oireet eivät edellytä leikkausta.

Mikäli raskaus alkaisi spontaanisti, ota hyvissä ajoin yhteyttä omaan neuvolaan, josta voidaan tarvittaessa tehdä lähete erikoissairaanhoitoon. Mitään rutiininomaista seurantaa erikoissairaanhoidon äitiyspoliklinikalla ei endometrioosin vuoksi tarvita. Endometrioosiin ja lantion alueen leikkauksiin liittyy kohonnut kohdunulkoisen raskauden riski, joten mikäli alkuraskauteen liittyisi alavatsakipuilua, on raskauden sijainti syytä varhaisessa vaiheessa varmistaa ultraäänitutkimuksella. Ennen raskauden alkua hoidossa ollutta kilpirauhasen vajaatoimintaa voidaan yleensä raskauden aikana seurata ja hoitaa neuvolalääkärinkin toimesta, tyypillisesti raskauden aikana tyroksiinilääkitystä joudutaan lisäämään TSH-arvon perusteella. Alkuraskauden lieväkin kilpirauhasen vajaatoiminta voi haitata sikiön kehitystä, joten heti raskauden alettua tai viimeistään 1. neuvolalääkärin käynnin yhteydessä tyroksiinin annosta lisätään 25µg/vrk. Foolihappoa (400 µg) ja D-vitamiinia (10-20 µg) suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville naisille.


Terveisin
Taru Claypole, erikoistuva lääkäri
HUS/Hyvinkään sairaala

 

 

KYSYMYS:
Hei minulla on epilepsia ja lääkkeenä on keppra. Epäilen olevani raskaana, mutta kuukautiseni eivät ole vielä myöhässä, mutta vähän raskuden viittavia oireita on. Rinnat arkana ja vähän etoaa. Olen ollut ennen raskaana, mutta tehnyt abortin. Voiko epämuodostumia tulla vahniko raskauksissa? Pitääkö minun lopettaa kepprat nyt heti vaikka epäilen vain sitä? ja alkaa syömää vain sitä floorihappoa? onko ne vitamminit mitkä' sisältää floorihappoa yhtään auttavia, kun reseptiä ei nyt ole ? vai voinko itse vähentää lääkettä syön 1000 mg kepraa. Haluaisin tietää, että miten tässä nyt toimitaa vaikka nytten vasta epäilen. En haluaisi ottaa riskejä jos olen niin, että tulisi ihan terve lapsi sieltä.
VASTAUS:
Hei, Suosittelisin tekemään raskaustestin mikäli epäilet olevasi raskaana. Tiettyihin epilepsialääkityksiin liittyy noin kolminkertainen riski sikiön epämuodostumiin, minkä vuoksi epilepsialääkitystä käyttäviä potilaita seurataan tarkemmin raskauden aikana. Epilepsiakohtausten katsotaan kuitenkin olevan sikiön hyvinvoinnille suurempi riski kuin epilepsialääkitys. Keppra-lääkityksen yksinään ei ole todettu aiheuttavan erityisiä toistuvia kehityshäiriöitä, vaikkakin raskaudenaikaista käyttökokemusta on toistaiseksi kertynyt vasta vähän. Sikiöepämuodostumien riskiä voidaan myös oleellisesti pienentää foolihapolla, jonka annos tulisi olla epilepsialääkityksen vuoksi 4mg päivässä jo raskauden suunnitteluvaiheessa ja ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan. Suosittelen sinua hakemaan reseptin tähän, sillä reseptivapaissa monivitamiinivalmisteissa foolihapon määrä on liian pieni tässä tapauksessa. Keppra-lääkitystä ei tule missään nimessä vähentää tai lopettaa itsenäisesti, todennäköisesti voit käyttää lääkettä normaalisti myös raskauden aikana. Ota yhteyttä hoitavaan lääkäriisi lääkityssuunnitelman tekemiseksi.

Marja Pasanen
LT, erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Olen migreenikko jolla 3. raskaus aluillaan. 2 aiempaa jo yli 14 v takaa. Niiden aikana migreeni häivisi. Nyt 5. raskausvko menossa ja päätä särkee jo 6tta päivää peräkkäin. Kunnon päänsärkyä, johon ei panadolit auta. Mistä apua, ja jatkuukohan tämä pitkäänkin? Kauheata on.
VASTAUS:
Hei! On mahdollista, että migreenioireisto hankaloituu uudelleen raskauden myötä. Suosittelen, että varaat ajan neuvolalääkärille. Päänsäryn pitkittyessä on lääkärin arvio tilanteesta paikallaan. Mikäli kyseessä on migreenipäänsärky, on olemassa parasetamolia tehokkaampia reseptilääkkeitä, joita voidaan käyttää raskaudenkin aikana lääkärin valvonnassa.

Yst.terv.
Anni Tuominen
erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset,
Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Hei! Onko epileptikon mahdollista valita synnytystapa? onko siis mahdollista saada sektio vaikka raskausaikana ei olisi ollutkaan kohtauksia?
VASTAUS:
Hei! Epilepsiaa sairastavia odottajia seurataan neuvolan lisäksi äitiyspoliklinikalla. Jo raskautta suunniteltaessa on hyvä keskustella hoitavan neurologin kanssa, jotta mahdollisesti tarvittavat muutokset lääkehoitoon voidaan tehdä ajoissa ja aloittaa suositeltu foolihappolisä jo ennen hedelmöitystä. Tärkeää olisi myös hyvän hoitotasapainon saavuttaminen jo raskautta edeltävästi. Jos epilepsian hoitotasapaino on hyvä, ei epilepsialääkkeisiin yleensä tarvita muutoksia raskauden aikana.
Äitiyspoliklinikkakontrollien tiheys on yksilöllistä. Tähän vaikuttaa epilepsian hoitotasapaino, mahdolliset lääkitysmuutokset ja raskauden kulku. Usein normaalin neuvolaseurannan ja lääkärin tekemän rakenneultraääniseulan lisäksi riittää äitiyspoliklinikkakäynti keskiraskaudessa ja tarvittaessa loppuraskaudessa.
Tiedetään, että alatiesynnytys nostaa jonkin verran tilastollista kohtausriskiä. Synnytystapaan epilepsia itsenäisenä tekijänä vaikuttaa vain harvoin. Näin ollen epilepsia ei pääsääntöisesti ole este alatiesynnytykselle. Mikäli muita mahdollisia syitä keisarileikkaukselle ilmenee, huomioidaan nämä odottajan hoidossa ja synnytystavan valinnassa.

Yst. terv.
Anni Tuominen
Naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei, Olen 34-vuotias ja sairastan proktiittia ja "uiniva" tautini on aktivoitunut parin vuoden aikana ja vaivannut. Proktiittiin hoitoon käytän säännöllisesti mesalatsiinia sekä suunkautta, että peräpuikkona. Olen käsittänyt, että vuorokausiannos ei saisi kuitenkaan ylittää yli 3 mg, valitettavasti nykyinen annostus ylittää tämän, joten olen pyrkinyt rajoittamaan käyttöä 3 mg/vuorokausi. Onko paikallisella kortisonivaahdon käytöllä (peräsuoleen), merkitystä raskauden mahdollisuuteen tai haittaa raskauden ensimmäisellä kolmanneksella sikiölle? Voiko aktiivisella taudilla olla vaikutusta raskauden mahdollisuuteen? Olemme yrittäneet mieheni kanssa ensimmäistä lasta muutaman kuukauden ajan, mutta toistaiseksi tuloksetta. Mieltäni painaa ikäni, ja pelkäänkin, että olen jo "liian vanha" eikä minulla ole mahdollisuuksia raskautumiseen. Kuukautiskiertoni on 31-35 päivää, ja välillä kierto voi olla yli 40 päivää, joka kasvattaa toki huoltani. Mielestäni elämäntapani on suhteellisen terveellinen; harrastan säännöllisesti liikuntaa, pyrin syömään terveellisesti, olen normaalipainoinen, en polta, enkä käytä juuri alkoholia.
VASTAUS:
Hei!
Mesalatsiinin käyttö raskauden aikana on turvallista, tutkimuksissa ei ole todettu suurentunutta riskiä epämuodostumille tai sikiöhaittoja. Kuitenkaan yli 3g vuorokausiannoksen käyttö suun kautta ei ole suositeltavaa raskauden aikana. Paikallisen kortisonivaahdon käytöllä ei ole todettu olevan merkitystä raskaaksi tulemisen mahdollisuuteen tai haittaa sikiölle. Jos tauti on lääkityksellä hyvin kurissa, ei sillä ole raskaaksi tulon kannalta merkitystä.
Kerrot, että teillä on ollut raskaustoive ja yritys muutaman kuukauden ajan. Ehkäisyn poisjättämisen jälkeen raskaus alkaa 80-85 %:lla pareista vuoden kuluessa, jos nainen on alle 38-vuotias. Vasta vuoden yrityksen jälkeen suositellaan lapsettomuustutkimuksia pariskunnan niin halutessaan. Kuukautiskiertosi 31-35 päivää on normaali, useimmilla naisilla kierron pituus vaihtelee muutamien päivien puitteissa. Ilmeisesti vain yksittäiset kierrot ovat olleet tätä pidempiä. Mikäli kuukautiskierron pituus on jatkuvasti yli 35 päivää, tulisi lapsettomuusselvittelyt kyseeseen jo aiemmin.
Kaikille raskautta suunnitteleville suositetaan foolihappoa 400 µg/vrk ja D-vitamiinia 10 µg/vrk. Olet normaalipainoinen, et tupakoi ja elämäntapasi kuulostavat muutenkin terveellisiltä, mikä on hyvä asia raskaaksi tulemisen mahdollisuuden kannalta.

Ystävällisin terveisin,

Taru Savonius
Erikoistuva lääkäri
Naistentaudit ja synnytykset
HUS/Hyvinkään sairaala