Napanuoran sulkeminen

 

KYSYMYS:
Liittyen synnytyksen jälkeisvaiheeseen eli napanuoran katkaisun ajankohtaan: Onko tämä totta? "Napayhteys on hyvä sulkea parin kolmen minuutin kuluttua syntymästä. Aluksi on tärkeää, että vauva saa riittävän määrän punasoluja, mutta jos sulkemista pitkittää voi vauvalle kehittyä polysytemia. Hän voi saada liikaa punasoluja, jolloin verenkiertojärjestelmän voi olla vaikea pumpata verta eteenpäin ja tämä saattaa aiheuttaa vastasyntyneelle hengitysvaikeuksia." Itse olen käsittänyt, että mahdollisimman luonnonmukaisten synnytysoppien mukaan (M.Odent yms) napanuoran olisi hyvä sykkiä loppuun asti ennen sen katkaisua. Kiitos jo etukäteen vastauksesta!
VASTAUS:
Hei! Nykykäytännön mukaan napanuora pyritään sulkemaan 1-2 minuutin iässä, joilloin se yleensä on lopettanut jo sykkimisen. Ajatuksena on, että vauva itkee ensin kunnolla, joilloin hänen keuhkoissaan olevat keuhkorakkulat avautuvat ja hengitys käynnistyy. Näin vauva saa tarpeeksi verta napanuoran kautta ja vauvan sopeutuminen kohdunulkoiseen elämään parantuu. Myös vauvan verenpaineet ovat tällöin paremmat.
Joidenkin tutkimusten mukaan vauvat, joilla napanuora suljetaan sykkimisen loppumisen jälkeen, saattavat kellastua helpommin. Myöhäisen napanuoran sulun etujen katsotaan kuitenkin olevan suuremmat kuin hieman korkeampi riski kellastumiselle.

Heli Peltoniemi
Kätilö
Naistentaudit ja synnytykset
Hyvinkään sairaala