Lääkeaineet raskausaikana


KYSYMYS:

Hei, kävin ottamassa lähes koko käsivarren kattavan tatuoinnin käsivarteeni, tatuoiminen kesti noin 10 h ja loppuvaiheessa käytettiin myös paikallispuudutesumutetta 9 suihkausta (Vasocaine-niminen aine, sisältää 5% Lidocaine Hydrochloride, Purified Water, Propylene Glycol, Sodium Metabisulfite, Citric Acid, Epinephrine HCI, Diazolidinyl Urea, Methyl Paraben, Propyl Paraben, and Disodium EDTA.). Kyse on käsikauppatavarasta.

Sain tietää että olen ollut tatuoinnin aikaan raskaana 3 + 4 viikoilla. Onko itse tatuoimisella (kipu & stressi), ison tatuoinnin paranemisella (valtava "avohaava"), olettaen ettei infektioita tule, tai tuolla puudutteella voinut olla merkittäviä vaikutuksia alkion kehitykseen? Ensimminen neuvolakäynti vasta tulossa enkä ole myöskään käynyt ultrassa. Nyt olen H4 + 5 ja asia mietityttää kovasti.
VASTAUS:
Hei, en löytänyt Vasocaine-nimistä lääkettä tietokannasta, mutta tuoteselosteen perusteella se sisältää lidocain-nimistä puudutetta, joka on raskausaikana turvallinen. Tatuointi on varmaan jokseenkin parantunut jo, ja jos mitään isompia tulehduksia ei ole ilmennyt, voit olla asian kanssa huoletta. Pinnallisilta ihotulehduksiltakin alkio on hyvin suojassa, samoin lyhytaikaiselta stessitilalta. Uskoakseni tatuointihygienia on tänä päivänä kohtuullista, mutta neuvolassa kaikki odottajat seulotaan vielä veriteitse tarttuvien hepatiitti-c:n ja HI-viruksen varalta.

Huoletonta odotusta toivottaa,

Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala