Kivunlievitys

 

KYSYMYS:
Hei, kysymykseni koskee tens-laitetta. Käsittääkseni Hyvinkään synnytysosastolla on käytössä kaksi tens-laitetta. Onko nuo laitteet käytettävissä vasta sairaalaan tulon jälkeen vai onko laitteita mahdollista käyttää jo kotona alkusupistusten kivunhoitoon kun vielä odotellaan synnytyksen käynnistymistä ja siirtymistä sairaalaan?
VASTAUS:
Hei,
Sairaalassamme on useita TENS-laitteita.
Laitteet ovat käytettävissä, kun tulet sairaalaan.
Yksityiset tahot vuokraavat TENS-laitteita kotikäyttöön.


Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala
(vastattu 27.5.2020)

 

KYSYMYS:
Sattuuko synnytys?
VASTAUS:
Synnyttäminen on harvoin täysin kivutonta. Kivun kokeminen on kuitenkin täysin yksilöllistä, toiset ovat herkempiä synnytyskivulle kuin toiset. Synnytyksen aikana erittyvät hormonit auttavat selviytymään synnytyskivun kanssa. Nykyisin synnytyskipua voidaan myös hyvin lievittää erilaisten lääkkeettömien sekä lääkkeellisten kivunlievitysmenetelmien avulla.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit.
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Hyvinkäällä on nettisivujen mukaan olemassa 2 kpl tens-laitteita. Miten varattuja nämä ovat? Jos haluaa varmistaa että saa tens:n käyttöönsä, kannattaako tuoda oma (vuokrattu) laite mukaan?
VASTAUS:
Hei! Tens-laitteen saa lähes aina halutessaan käyttöönsä. Harvoin on sellaista tilannetta, että molemmat laitteet ovat yhtä aikaa varattuja. Joskus toki näinkin voi olla, mutta useimmiten tilanteet muuttuvat nopeasti ja äsken varattuna ollut laite voikin hetken kuluttua olla jo vapaa.

Mikäli sinulla on käytössäsi oma tens-laite, voit toki ottaa sen mukaasi.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala


KYSYMYS:
Onko Hyvinkään sairaalassa akupunktiota hallitsevaa kätilöä?
VASTAUS:
Hei! Synnytyssosastollamme toimii useampikin akupunktiokoulutuksen saanut kätilö. Tullessasi synnyttämään voit kertoa toiveesi akupunktiosta sinua hoitavalle kätilölle. Mikäli hänellä itsellään ei ole mahdollisuutta akupunktiota antaa, saattaa vuorossa kuitenkin olla toinen kätilö, jolta ko. koulutus löytyy.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Hei! Haluaisin kysyä, että miten raskaana olevan ylipaino vaikuttaa kivunlievitykseen esim. spinaalin tai epiduraalin saamiseen.
Itselläni ensimmäinen synnytys oli niin vauhdikas, ettei minulle ehditty kivunlievitystä laittaa, mutta nyt kun odotan toista lasta niin
haluaisin tällä kerralla edes jotain. Ensisijaisesti ajattelin puudutteita, mutta jos tilanne vaatii niin saako spinaalin laitettua ylipainoiselle
helposti vai voiko selkärasvat estää sen laiton esim. jos lääkäri ei saa kunnolla tunnusteltua selkärangan paikkaa?
VASTAUS:
Hei! Merkittävä ylipaino ja erityisesti rasvan kertyminen selkäpuolelle vaikeuttaa spinaali- ja epiduraalipuudutuksen laittamista merkittävästi. Valtaosalle puudutus saadaan kuitenkin laitettua ylipainoista huolimatta. Massiivisesti ylipainoisille puudutukset pyritään laittamaan sen verran varhaisessa vaiheessa, että kovat ja tiheät supistuskivut eivät niin paljon haittaisi mahdollisimman hyvässä puudutusasennossa pysymistä.

Olli Laakso
osastonylilääkäri
Hyvinkään sairaalan leikkausosasto

KYSYMYS:
Hei, Vauvamme laskettu aika lähenee ja olen alkanut ottaa selvää eri kivunlievitystavoista. Jo synnyttäneet äidit ovat puhuneet epiduraalin puoilesta ja itsekin olin sitä ajatellut, kunnes kuulin, ettei sitä mahdollisesti voisikaan laittaa mikäli äidillä on tatuointi alaselässä. Eli miten asianlaita nyt on?
Kiitos jo etukäteen vastauksesta!
VASTAUS:
Hei! Epiduraali- tai spinaalipuudutusta ei voi laittaa tatuoinnin läpi, koska tatuoinnin läpi pistettäessä on pieni mahdollisuus viedä raskasmetalleja epiduraali- tai spinaalitilaan. Spinaalipuudutus tulee tehdä L2-3, L3-4 tai L4-5 välistä, mutta epiduraalin voi pistää ylempääkin, joten tatuoinnin väistäminen on yleensä mahdollista.

Olli Laakso
Anestesiologian erikoislääkäri
Hyvinkään sairaalan leikkausosastoKYSYMYS:
Saako synnyttäjä epiduraalipuudutuksen silloin kun haluaa vai onko sairaalassanne jokin rajoitus, missä vaiheessa epiduraalia ei enää anneta?
VASTAUS:
Hei! Synnyttäjä saa epiduraalipuudutuksen sitä pyytäessään mikäli ehdottomia vasta-aiheita ei ole (esim. veren hyytymishäiriö). Synnytyksen tulee olla selkeästi ja varmasti käynnissä ja supistusten tulee olla säännöllisiä. Tämän tilanteen arvioi kätilö; luota hänen ammattitaitoonsa. Epiduraalipuudutusten on todettu pitkittävän synnytysten kestoa ja lisäävän operatiivisen synnytyksen mahdollisuutta, joten on tärkeää, että synnytys on varmasti käynnissä. Selkeitä senttirajoja ei ole olemassa. Useimmiten kohdunsuu on auki 3 senttiä puudutusta laitettaessa. Lisäannoksia voidaan periaatteessa laittaa vielä vaikka kohdunsuu olisi täysin aukikin, jos esimerkiksi tarjoutuva osa on korkealla eikä aktiivista ponnistamista voida vielä aloittaa. Tällöin puuduteaineseokseen ei enää kuitenkaan voi lisätä opiaattia, koska se kulkeutuu nopeasti istukan läpi ja voi aiheuttaa vastasyntyneen hengityslaman.
Epiduraali- ja spinaalipuudutukset eivät ole riskittömiä toimenpiteitä ja synnyttäjän on hyvä tiedostaa riskit. Puudutusten laittoon liittyy kohonnut riski sikiön tarjontavirheeseen, äidin verenpaineen laskuun ja sen myötä sikiön sydänäänten laskuun. Vakavia komplikaatioita esiintyy suhteessa 1/4000 (esim. epiduraalinen hematooma tai infektio, neurologinen ohimenevä tai pysyvä vamma). Puudutuksia voidaan kuitenkin pitää turvallisina ja niillä on hyödyllisiä vaikutuksia mm. istukkaverenkiertoon ja sen myötä sikiön hapetukseen. Tärkeintä on, että synnyttäjällä on asiallinen informaatio kivunlievitysmenetelmistä, jotta hän pystyy tekemään tietoisen päätöksen niiden käytöstä. Synnytyksenhoidon ammattilaiset osaavat yhdessä kanssasi toteuttaa juuri sinun tarpeiden mukaisen kivunlievityksen.

Millariikka Kuosa
kätilö
synnytysosasto, Hyvinkään sairaala