Imetys

 

KYSYMYS: (vastattu 19.2.2020)
Hei ! Olen kokenut imetyspettymyksen ensimmäisen lapseni kanssa. Nyt olen raskaana 12+3 ja toki olen alkanut jo miettiä tulevan lapsen imettämistä ja haluaisin kovasti onnistua siinä. Ennen raskautta rinnoistani erittyi vielä maitoa, sain sitä puristettua pisaroita rinnanpäähän. Nyt huomasin, ettei näin tapahtunutkaan enää. Mistä tämä voisi johtua, liittyykö jotenkin hormoneihin ja pitääkö minun olla huolissani maidon erityksen suhteen ? Miksi maitoa tuli silloin, kun en ollut raskaana ja nyt ei ? Kiitos vastauksesta.
VASTAUS:
Hei,
Olen pahoillani kokemastasi imetyspettymyksestä, ja ymmärrän, että sellaisen jälkeen uusi imetys mietityttää. Et tässä tarkemmin kerro, mikä aiheutti imetyksen epäonnistumisen ensimmäisellä kerralla, mutta suosittelen, että käyt tätä asia läpi esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan kanssa tai imetyspoliklinikalla. Vertaistukea imetyspettymyksen kokeneille on myös tarjolla, esimerkiksi internetissä imetys.fi sivustolla. Jos pystyt huomioimaan niitä asioita, jotka johtivat ensimmäisen imetyksen epäonnistumiseen, voit paremmin välttää näihin samoihin ongelmiin törmäämisen toisella kerralla. Kannustan myös keskustelemaan imetykseen liittyvistä toiveistasi siinä vaiheessa kun tulet synnyttämään, jotta voimme tukea imetyksen onnistumista parhaalla mahdollisella tavalla.

Onnittelut uudesta raskaudesta. Et kerro, kuinka pitkään edellisen imetyksen päättymisestä on ollut siinä vaiheessa, kun rinnoista on vielä tullut maitoa, mutta useilla naisilla tuo maidoneritys voi jatkua nimenomaan tippamääräisenä vielä pitkään imetyksen jälkeenkin. Todennäköistä on, että uuden raskauden alettua keho pyrkii suuntaamaan resursseja uuden sikiön kasvattamiseen, ja näin ollen tuo vähäinenkin maidoneritys loppuu tarpeettomana. Myös hormoneilla on osuutensa asiassa. Luultavasti loppuraskautta kohti maitoa alkaa jälleen erittyä, ja synnytyksen jälkeen ensimmäisinä päivinä maito erittyy kolostrumina eli ensimaitona, jota ei yleensä muodostu kovin suuria määriä. Varsinainen maidonnousu tapahtuu yleensä muutaman päivän kuluttua synnytyksestä. Normaalipainoiset vauvat, jotka eivät tarvitse erityisseurantaa ensimmäisinä päivinään, pärjäävät yleensä näillä pienillä maitomäärillä kunnes maito varsinaisesti nousee.

Pidän erittäin epätodennäköisenä, että tällä yksittäisellä tekijällä olisi vaikutusta uuden imetyksen onnistumiseen tai epäonnistumiseen, on nimittäin todennäköistä, että jos olet lopettanut imetyksen, olisi tuo maidontulo loppunut vaikka et olisikaan uudestaan raskaana. Tärkeämpänä seikkana pitäisin sitä, että edellinen imetyspettymys tulisi käsitellyksi, jotta sinulla olisi riittävästi tietoa, taitoa ja voimavaroja uuden vauvan imetykseen.

Onnellista raskausaikaa!

Terveisin,
Hanna Syrjämäki, kätilö
HUS/Hyvinkään sairaala

 

 

KYSYMYS:
hei! mulla on semmoinen ongelma, että rintani tulvivat maitoa että ei tarvitse kuin nousta sohvalta ylös niin on paita märkä 5 min päästä. kuopus on nyt 11pv vanha ja en ole imettänyt kuin 2 kertaa ja alle 5 min kun esikoisesta jäi kuukauden jälkeen niin kovat traumat että en halua enää imettää.. (imetin itkien koko ajan ja välillä tuli verta kunnolla maidon joukossa ja paloja lähti vauvan imiessä nänneistä.) nyt olen yrittänyt puristella vain muutaman tipan kun on ollut tukala olo mutta enää ei ole mitenkään rinnat "pinkeet" tai kipeät vaan maito vuotaa oikeen työkseen.. mitä voin tehdä että se vähenisi ja loppujen lopuksi loppuisi? vai pitääkö vain mennä läääkäriin ja pyytää resepti että saisi maidontulon loppumaan?
VASTAUS:
Hei! Pahoittelen, että vastaus on kestänyt, teknisistä syistä johtuen meillä on ollut hankaluutta viestiliikenteessä. Kysymyksestäsi on jo aikaa, joten oletkin saattanut jo saada ongelmaasi apua.
Oletko ajatellut, että voisit lypsää vauvallesi maitoa? Mikäli et missään nimessä halua imettää, mutta maitoa kuitenkin tulee, on sinun halutessasi mahdollista lypsää maitoa ja syöttää ne vauvalle pullosta. Rintapumppuja saa isommista kaupoista sekä apteekeista.
Voi olla, että tämän viestini saadessasi, maidontulosi on jo loppunut (mikäli et ole ollenkaan imettänyt/lypsänyt). Mikäli näin ei ole ja et halua imettää/lypsää, suosittelen sinua kääntymään asiassa neuvolan puoleen. Neuvolalääkäri voi tarvittaessa määrätä lääkityksen maidontuotannon lopettamiseksi.
Käännythän jatkossa akuuteissa ongelmissa neuvolan (tai päivystysaikana sairaalan) puoleen, koska vastauksen saaminen tätä kautta saattaa toisinaan kestää.

Katri Tuura
kätilö
Hyvinkään sairaala
Synnytykset ja naistentaudit

 

KYSYMYS:
Suunnittelen toista raskautta. Ensimmäisen kanssa imettäminen ei onnistunut ja tästä johtuen en imetä myöskään seuraavaa lastani. Tarkoituksenani on pumpata maitoa ainakin ensimmäinen kuukausi. Rintapumppu minulla on jo hankittuna edellisen vauvan tarpeisiin.
Otanko synnyttämään mukaan oman rintapumpun, vai saanko lainata sairaalan pumppua? Siis mikäli rintoja on tarvetta pumpata heti synnytyksen jälkeen ja sairaalassaoloaikana. Toiveeni on päästä osastolta pois mahdollisimman pian, esim. yhden yön jälkeen.
VASTAUS:
Hei! Suositeltavaa on käyttää sairaalan rintapumppua sairaalassa ollessa. Tämä ihan hygieniasyistä; pumpun ja pullojen puhdistus hoituu tällöin sairaalan puolesta.

Katri Tuura
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

 

KYSYMYS:
Olen kolmen lapsen kanssa yrittänyt joka kerta imettää, ensimmäisen kuukauden olen jatkanut yrittämistä ja koskaan ei ole maitoa alkanut muutamaa tippaa enemmän tulla. Olen kokenut tuon alkuajan niin ahdistavana että nyt neljännen syntyessä olen päättänyt siirtyä alusta asti kokonaan pullolle.
Pelottaa miten sairaalassa asiaan suhtaudutaan, joudunko kohtaamaan painostusta ja imettämään pakottamista ja tuomitsemista ratkaisustani vai kunnioittaako henkilökunta päätöstäni?
Olen esitietolomakkeeseen laittanut etten aio imettää johtuen edellisistä epäonnistumisista, meneekö tieto tuon lomakkeen kautta osastolle vai joudunko osastolle mennessä ensimmäiseksi synnytyksestä väsyneenä alkamaan väännön tästä asiasta ja jokaiselle hoitajalle erikseen kertomaan etten aio imettää?
Tämä asia ahdistaa oikeasti, neuvolassa olen asiasta puhunut ja siellä ratkaisuni ymmärrettiin ja hyväksyttiin mutta th:kin varoitteli että sairaalassa saattaa asiasta sanomista ja painostusta tulla.
Onko todella niin että imetysmyönteisyys tarkoittaa synnytyssairaalassa tänä päivänä samaa kuin imetykseen pakottaminen ja imettämättömyyden tuomitseminen?
VASTAUS:
Hei, missään nimessä sairaalassa ei pakoteta ketään imettämään! Jos esitietoihin tai imetyssuunnitelmakaavakkeeseen on kirjattu toive siitä, ettei äiti halua imettää, toimimme tämän mukaan.

Tiia Rossi
kätilö
Synnytykset ja naistentaudit
Hyvinkään sairaala

KYSYMYS:
Moikka! Olen nyt raskausviikolla 21+2 ja kysymykseni liittyy maidon eritykseen. Huomasin tuossa parisen päivää sitten illalla että rinnoistani tihkuu jo jotain "vaaleantoffeen" väristä öljymäistä vuotoa aina kun makaan kyljelläni tai kun esim. rasvatessa hieman puristan rintaa. Onko jo mahdollista että rintani alkavat tuottaa maitoa siten että sieltä jotain voisi tihkua vai onko kyse jostain vakavasta kuten tulehduksesta tai muusta vastaavasta.
VASTAUS:
Rintarauhaset alkavat erittää jonkin verran maitoa jo kolmannesta raskauskuukaudesta lähtien. Tätä ternimaitoa (kolostrumia) rauhaset erittävät enemmän vasta synnytyksen jälkeen ja ternimaidon määrä lisääntyy ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen. Sen vähäinenkin määrä riittää vastasyntyneelle ensimmäiseksi ravinnoksi, koska se sisältää runsaasti valkuaisaineita, vitamiineja ja vasta-aineita. Lisäksi ternimaidossa on aineita, jotka edistävät ravintoaineiden imeytymistä ja vauvan suolen toimintaa.
Raskauden myötä rinnat kasvavat ja kiinteytyvät. Estrogeenin ja progesteronin vaikutuksesta rauhastiehyet ovat alkaneet silmuilla ja sinulle on muodostunut uusia maitorakkuloita. Prolaktiini edistää näiden solujen kehitystä. Samoin prolaktiini aloittaa synnytyksen jälkeen varsinaisen maidonerityksen ja ylläpitää maidon tuotantoa. Oksitosiini edistää rintojen tyhjentymistä ja molemmat hormonit lisäävät sinun hyvänolon tunnetta sekä hoivaamiskykyäsi ja herkkyyttä lapsesi viesteille.
Kehosi siis valmistautuu äitiyteen ja rinnat ”treenaavat” tulevaa tehtäväänsä varten. Lisää imetystietoutta löydät http://www.imetys.fi/ linkin kautta. Tutustu myös äitiyspakkauksesta saatavaan Rinnalla -kirjaseen jo ennen synnytystä.

Aurinkoista odotusta sinulle!

Millariikka Kuosa
kätilö
synnytysyksikkö, Hyvinkään sairaala