Vuotohäiriöpoliklinikka


Gynekologiset vuotohäiriöt ovat yleisin käynnin syy naistentautien poliklinikalla. Ongelman diagnosointia ja hoitoa on kehitetty vastaamaan tämän päivän tarpeita. Käynti pyritään suunnittelemaan lähetteen perusteella joko tutkimuskäynniksi tai hoitokäynniksi.

Tutkimuskäynnillä diagnoosi tehdään esitietojen, kliinisen tutkimuksen, ultraäänitutkimuksen (tarvittaessa liitettynä keittosuolaruiskutus) ja tarvittaessa kohdunlimakalvon imunäytteen avulla. Hoito määräytyy näiden mukaan: seuranta, lääkkeellinen tai kirurginen.

Hoitokäynnille on varattu valmiudet tähystystoimenpiteeseen. Potilas ottaa ohjeen mukaan kipulääkityksen kotona. Jos perustutkimuksen jälkeen tähystys on aiheellinen, se voidaan tehdä ohuella tähystimellä ilman muita esivalmisteluja. Tarvittaessa käytetään kohdunsuun puudutusta tai lisäkipulääkitystä.

Tähystin viedään näkökontrollissa emättimen ja kohdunsuun läpi kohtuonteloon. Tähystimen läpi virtaa lämmin vesi, joka toimii laajentimena ja antaa näkyvyyttä. Kuva näkyy tutkimuspöydän monitorissa, josta sitä voi halutessaan itsekin seurata. Kohtuontelon polyypit ja pienet limakalvonalaiset myoomat voidaan yleensä poistaa toimenpiteen yhteydessä. Tarvittaessa suunnitellaan laajempi kirurginen toimenpide leikkaussaliin myöhemmin. Kotiutuminen onnistuu useimmiten heti toimenpiteen jälkeen eikä yleensä tarvita sairaslomaa.

Vastaukset tutkimustuloksista potilas saa sanelun mukana kotiin, tarvittaessa annetaan soittoaika tai uusi vastaanottoaika.

Vuotohäiriöpoliklinikalla voidaan hoitaa runsaita kuukautisvuotoja eri menetelmin. Kohdunsisäinen ehkäisin on usein hyvä vaihtoehto, mutta kohdun limakalvon tuhoaminen radioaaltoenergialla (NovaSure®-menetelmä) on myös mahdollista. Tämä toimenpide voidaan tehdä missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Kivunlievityksenä käytetään kipulääkkeitä ja kohdunkaulan puudutusta. Seuranta poliklinikalla on vähintään kaksi tuntia toimenpiteen jälkeen. Itse ei voi ajaa autoa toimenpiteessä annettavan kipulääkkeen vuoksi. Sairasloma on kaksi päivää.