Lapsettomuuspoliklinikka


Hyvinkään sairaalassa tehdään lapsettomuustutkimuksia ja toteutetaan perushoitoja. Jatkohoito on keskitetty HYKS Lisääntymislääketieteen yksikköön Helsinkiin.


Lapsettomuustutkimuksiin tullaan lähetteellä, yleensä noin vuoden kestäneen raskausyrityksen jälkeen. Pariskunta tulee vastaanotolle yhdessä. Kumpaakin puolisoa varten varataan oma vastaanottoaika ja molemmilta peritään poliklinikkamaksu.

Lapsettomuustutkimukset

Ennen vastaanottoa otetaan naiselta verinäyte ja tutkitaan miehen siemenneste. Naisen verinäytteestä tutkitaan AMH (anti-müller hormoni), kilpirauhasen toimintakokeet ja tarpeen mukaan muita tutkimuksia. Siemenneste tutkitaan HYKS Naistenklinikan spermalaboratoriossa. Mies antaa näytteen itse kotona ja toimittaa sen spermalaboratorioon, vaihtoehtoisesti näytteen voi antaa Naistenklinikalla.

Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä kartoitetaan kummankin puolison terveydentila. Naiselle tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimus. Pari kuulee etukäteen otettujen tutkimusten tulokset ja vastaanotolla suunnitellaan tarvittavat jatkotutkimukset.

Naiselta tutkitaan veren keltarauhashormonitaso kuukautiskierron loppupuoliskolla. Munatorvien  aukiolotutkimus tehdään  kuukautiskierron alkupuoliskolla kuukautisvuodon loputtua. Kohdun kaulakanavaan laitetaan ohut, pehmeä muovikatetri, johon ruiskutetaan nestettä ja ilmaa. Ultraäänitutkimuksella seurataan ilmakuplien kulkua munatorvissa.

Lapsettomuushoidot

Tutkimustulosten perusteella suunnitellaan lapsettomuuden jatkohoito yhdessä pariskunnan kanssa. Mikäli tutkimusten tulokset ovat normaalit, voidaan usein jäädä vielä joksikin aikaa odottamaan raskauden luonnollista alkamista. Hyvinkään sairaalassa voidaan tarvittaessa toteuttaa munarakkulan kypsytyshoitoa (ovulaation induktiohoito) suun kautta otettavalla letrotsoli -lääkkeellä. Muut lapsettomuushoidot on keskitetty HYKS Lisääntymislääketieteen yksikköön, jonne pari voidaan tarvittaessa lähettää jatkohoitoon.

Hyvä tietää

Naisen hedelmällisyys alenee iän lisääntyessä ja samalla keskenmenon riski lisääntyy. Myös lapsettomuushoitojen tulokset heikkenevät. Tämän takia lapsettomuushoitoja tehdään julkisessa terveydenhuollossa alle 40-vuotiaille naisille.

Perheen perustamista suunnittelevan pariskunnan on hyvä kiinnittää huomiota kokonaisterveydentilaansa. Oikeanlaisella ruokavaliolla ja liikuntatottumuksilla luodaan hyvä pohja terveelliselle elämälle. On hyvä pitää huolta riittävästä unesta, liikunnasta, hyvästä ravinnosta, päihteettömyydestä, savuttomuudesta, vapaa-ajasta ja ihmissuhteista. Mahdolliset perussairaudet hoidetaan ennen lapsettomuustutkimusten ja -hoitojen alkua.


Lisäinformaatiota löytyy internetsivulta: https://www.terveyskyla.fi/naistalo/lisääntymisterveys