Lantionpohjapoliklinikka

Lantionpohjan alueen ongelmista kärsivien hoitoa on koordinoitu Hyvinkään sairaanhoitoalueella. Lantionpohjapoliklinikkalla tarkoitetaan Hyvinkään Sairaalassa toimivaa moniammatillista työryhmää, joka tutkii ja hoitaa toiminnallisista lantionpohjan häiriöistä kärsiviä potilaita.

 
Toiminnallisiin lantionpohjan häiriöihin luetaan muun muassa virtsankarkailu, ulosteenkarkailu, ummetus ja ulostamisvaikeudet, gynekologisten elinten ja peräsuolen laskeumat, erektiovaikeudet ja yhdyntäongelmat sekä lantionpohjan alueen kiputilat.


Vasta viime vuosina on alettu enemmän kiinnittää huomiota ulostamistapahtumaan liittyviin ongelmiin. Etenkin ulosteen karkaaminen on ollut vaiettu vaiva. Iso joukko ulosteinkontinenssista kärsiviä ei ole osannut tai uskaltanut hakea apua vaivaansa. Kuitenkin vaikeampiakin tapauksia varten on kehitetty hoitomuotoja. Lantionpohjatyöryhmä on laatinut Alustavan kartoituksen lomakkeen, jonka avulla asiantuntijalääkärit arvioivat ongelman laatua ja suunnittelevat tarvittavat tutkimukset ja hoidon.


Gynekologit, vatsa- ja suolistosairauksien erikoislääkäri (gastrokirurgi), virtsaelin sairauksien erikoislääkärit (urologit), röntgenlääkäri, neurologi, uroterapeutti, fysioterapeutit, erikoissairaanhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja sekä seksuaaliterapeutti muodostavat lantionpohjatyöryhmän. 
Avoterveydenhuollossa tehdään lantionpohjaongelmista kärsivien potilaiden perustutkimukset, esimerkiksi verikokeita ja osa tähystystutkimuksista.


Hyvät esitiedot sisältävä lähete ja huolellisesti täytetty Alustavan kartoituksen lomake auttaa asiantuntija lääkäreitä ohjelmoimaan oikeat tutkimukset: ulostamisvarjoainetutkimus (defekografia), paksunsuolen läpikulkututkimus (colon transit), peräaukon ultraäänitutkimus (endoanaaliultraääni), peräaukon toimintatutkimus ( anaalimanometria), paksunsuolen tähystys (colonoskopia), virtsarakon tähystys (kystoskopia), virtsateiden toimintatutkimus (urodynamia), virtsan virtausmittaus (miktiografia), gynekologinen tutkimus sekä peräaukon hermojen toimintaa ja tilaa tutkitaan ENMG-tutkimuksella.


Uroterapeutti

Uroterapeutti on sairaanhoitaja, joka on saanut erikoiskoulutuksen virtsaelinten toimintahäiriöiden hoitoon. Uroterapeutti neuvoo ja ohjaa potilasta yhteistyössä erikoislääkärin kanssa.


Hyvinkään Sairaalassa uroterapeutin toimenkuvaan kuuluu mm. toistokatetrointiopetukset, muut virtsateiden apuvälineohjaukset, virtsarakon toiminnan seuranta sekä niihin liittyvät tutkimukset.

 
Uroterapeutin vastaanotolle potilaat tulevat erikoislääkärin lähettämänä lääkärin tutkimuksen jälkeen. Uroterapeutille on myös puhelinaikoja.
Hyvinkään Sairaalassa uroterapeutin tavoittaa endoskopiayksiköstä.