Lasten ECMO-keskus

Käyntiosoite
Uusi lastensairaala, Lasten teho-osasto Laakso
Stenbäckinkatu 9, Helsinki
pääsisäänkäynti, 4. kerros 

Postiosoite
PL 347, 00029 HUS

Yhteystiedot
ECMO-päivystys 050 427 1011
ECMO-noudot kotimaan teho-osastoilta Turku – Tampere – Lappeenranta akselin sisäpuolelta.

Mitä on ECMO-hoito?
ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) on sydänkeuhkokone, joka hapettaa ja tuulettaa potilaan veren kehon ulkopuolella tukipumpun ja hapettimen avulla.
ECMO-hoito on pitkäaikaista (päiviä, viikkoja) erityisellä sydänkeuhkokoneella toteutettua tukihoitoa kriittisestä, äkillisestä, mutta tilapäisestä hengitys- tai verenkiertovajauksesta kärsivälle potilaalle. Tukihoidon perusajatus on, että kytkemällä kriittisesti sairaan potilaan verenkierto kehon ulkopuoliseen tukijärjestelmään voidaan hankkia potilaalle lisäaikaa parantua henkeä välittömästi uhkaavasta taudista.

ECMO-hoito on tehohoitomenetelmä, jota voidaan harkita potilaalle, jonka henkeä uhkaava hengitys- tai verenkierron vajaus ei vakaannu tavanomaisin tehohoidon tukitoimin (esim. hengityskonehoito, verenkierron tukilääkitykset).

Tavallisia syitä ECMO-hoitoon
ECMO-hoidon tarve ilmaantuu aina päivystyksellisesti: potilaan tila voi kehittyä kriittiseksi muutamassa tunnissa, pahimmillaan nopeamminkin. ECMO-hoito ei ole pitkäaikaissairauden hoitomenetelmä.

Tavallisimpia ECMO-hoitoon johtavia kriittisiä sairaustiloja ovat vastasyntyneillä mekoniumaspiraatio, sepsis ja palleatyrä, ja isommilla lapsilla hengitysteiden nfektiot ja septiset yleisinfektiot. Kaiken ikäisten lasten sydänkirurgiaan ja sydänlihastulehduksiin liittyy toisinaan tukihoidon tarve.

Hoitoaika
Tavallisin tukihoidon kesto on noin 1–2 viikkoa.

Tulokset
Lastensairaalassa on ollut ECMO-valmius vuodesta 1992, josta lähtien vuosittain on hoidettu yksittäisiä potilaita. Lisääntyneiden tehohoitopaikkojen ja henkilöresurssien sekä kasvaneen kysynnän myötä vuodesta 2013 lähtien olemme hoitaneet 41 potilasta, joista 83 % on selvinnyt elossa. Vastasyntyneitä hoidetuista on ollut 21. Tulokset vastaavat erinomaista kansainvälistä tasoa.