Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkö

Käyntiosoite
Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkö
Keskussairaalankatu 7, 1. kerros (k1), V-siipi, Lahti
 
Postiosoite
HUS, Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkö
Keskussairaalankatu 7
15850 Lahti
 
Yhteydenotot
Toimisto: 03 819 4011
Faksi: 03 819 4660
 
Ajanvaraukset: 044 440 6012, klo 12–14 (ma-pe)
Lähetteet: 03 819 4011 (klo 9–14)
 
Avoinna arkisin klo 07.30–15.30
 
HUSin Päijät-Hämeen sädehoitoyksikkö on osa HYKS Syöpäkeskusta, ja se sijaitsee Lahdessa. Yksikössä on kaksi ulkoiseen sädehoitoon tarkoitettua lineaarikiihdytintä ja tietokonetomografiakuvantamislaite. Potilaat ovat aikuispotilaita ja tulevat pääosin Päijät-Hämeen alueelta. Sädehoitoon tullaan syöpätautien erikoislääkärin arvioinnin perusteella.

Sädehoitoyksikössä voidaan antaa 

  • kohteenmukaista kuvantaohjattua sädehoitoa moderneilla tekniikoilla
  • hengitystahdistettua  sädehoitoa
  • erikoistekniikkaa vaativat hoidot sekä kudoksen sisäiset sädehoidot keskitetään HYKS Syöpäkeskuksen sädehoito-osastolle Helsinkiin


Sädehoidon tehoa voidaan parantaa joissakin syöpäsairauksissa antamalla samanaikaisesti solunsalpaajahoitoa. Solunsalpaajahoidon toteutuksesta vastaa Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymän (PHHYKY) keskussairaalassa sijaitseva Syöpä- ja verisairauksien poliklinikka (2. kerros, k2).


Potilaan sädehoidon suunnittelu sisältää tavanomaisesti:

  • lääkärin vastaanoton
  • yksilöllisen tukimuotin teon (riippuen hoitokohteesta)
  • tietokonetomografiakuvauksen ja sädehoidon annossuunnittelun

Sädehoito suunnitellaan jokaiselle potilaalle yksilöllisesti ja tästä syystä hoitojen määrä, kesto ja hoitokoneen valinta sekä muut seikat ovat erilaisia eri potilailla. Ensimmäinen sädehoito annetaan yleensä noin 1–2 viikon kuluessa ensikäynnistä lääkärillä. Yksittäinen sädehoitokäynti vie kaikkine valmisteluineen keskimäärin 10–20 minuuttia. Sädehoito ei näy eikä tunnu, eikä siitä ole haittaa potilaan läheisille.

Sädehoitoyksikössä käy vuosittain noin 700 potilasta ja hoitokertoja on noin 11 500. Päivittäin potilaita käy noin 45–65, joista suurin osa on polikliinisia.  Potilaan hoitojakson pituus vaihtelee yhdestä hoitokerrasta seitsemään viikkoon. Suurimmat syöpäsairausryhmät ovat rinta- ja eturauhassyöpä.

Sädehoidon toteuttaminen on moniammatillista yhteistyötä, jota toteuttavat yhdessä lääkärit, fyysikot, röntgenhoitajat, sairaanhoitajat ja sihteerit.