Kuva tytöstä.

Pikaohje kesän terveysongelmiin


Kesällä matkustetaan, mökkeillään, ulkoillaan ja uidaan. Punkit, hyönteisten pistot, palovammat tai auringonpistos voivat vaivata. Tutustu yleisimpiin kesäajan vammoihin ja terveysongelmiin ja löydä polku oikean avun äärelle.Hyönteisten pistot ja puremat

 

Hyönteisten pistot ovat tavallisesti harmittomia. Poikkeuksia ovat tilanteet, joissa henkilö saa hengenvaarallisen anafylaktisen allergisen reaktion hyönteisen pistosta. Samoin jos ampiaisen tai mehiläisen pisto osuu suuhun, henkilö on pieni lapsi tai jos pistoja on useita, oireet voivat vaatia kiireellistä apua.

Jos oireena on hengenahdistusta, nielun turvotuksen tunnetta, kasvojen alueen turvotusta tai pistoja on useita kasvojen tai kaulan alueella, soita hätänumeroon 112. Hätänumeroon tulee soittaa myös, mikäli henkilö on aikaisemmin saanut vakavan reaktion hyönteisen pistosta.

Muussa tapauksessa ole yhteydessä terveysasemaasi. Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa. Terveysaseman ollessa suljettuna voit soittaa Päivystysapuun puh. 116 117.

Tutustu hyönteisten pistojen itsehoito-ohjeeseen Päivystystalo-palvelussa​Punkin purema

 

Jos ihossa on punkki, poista se. Ota sormilla tai punkkipihdeillä punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se ulos ihosta varovasti pyörittämällä. Jos pureman ympärille tulee punoitusta, joka laajenee rengasmaiseksi, hakeudu omalle terveysasemallesi lääkärin hoitoon. Omalta terveysasemaltasi saat lisätietoa myös puutiaisaivokuumerokotuksesta. Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa.

Tutustu punkin poisto-ohjeeseen Päivystystalo-palvelussa​Kyyn purema

 

Kyyn pureman saaneen tulee aina hakeutua lääkärin arvioitavaksi terveysaseman akuuttivastaanotolle. Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa. Terveysaseman ollessa suljettuna voit hakeutua päivystykseen, soita siinä tapauksessa ensin Päivystysapuun puh. 116 117, josta saat ohjeet eteenpäin.

Jos pureman saaneella on vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai oksentelua, soita välittömästi hätänumeroon 112.​Palovammat

 

Potilaan kämmentä pienemmät ensimmäisen asteen palovammat voidaan hoitaa kotona. Toisen ja kolmannen asteen palovammoissa on syytä hakeutua välittömästi hoitoon. Eri asteisten palovammojen kuvaukset ja itsehoito-ohjeet löydät oheisen linkin kautta.

Tutustu palovamman itsehoito-ohjeeseen Päivystystalo-palvelussa

Mikäli potilas on lapsi, kannattaa hoitoon hakeutua useimmiten myös ensimmäisen asteen palovammoissa. Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa. Terveysaseman ollessa suljettuna voit soittaa Päivystysapuun puh. 116 117.

Tutustu lasten palovammaohjeeseen Terveyskylän Lastentalossa​Nestehukka

 

Lievissä nestehukkatapauksissa hoitona toimii runsas juominen ja syöminen, viileään paikkaan hakeutuminen ja  lepääminen. Vakavissa elimistön kuivumistapauksissa tulee hakeutua lääkäriin.
Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa.

Terveysaseman ollessa suljettuna voit soittaa Päivystysapuun puh. 116 117.​Lämpöhalvaus ja auringonpistos

 

Vakavista lämpöhalvauksen oireista, kuten heikotuksesta, pahoinvoinnista, ripulista, sekavuudesta tai tajunnan menetyksestä kärsivä potilas on vietävä lääkäriin. Lämpöhalvauksen lievempi muoto on auringonpistos. Auringonpistoksen oireet menevät kotihoidolla ohi muutamassa tunnissa.

Tutustu auringonpistoksen itsehoito-ohjeisiin Päivystystalo-palvelussa

Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa. Terveysaseman ollessa suljettuna voit soittaa Päivystysapuun puh. 116 117.

 ​Myrkytys

 

Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. Myrkytystietokeskus palvelee numeroissa 0800 147 111 (maksuton) ja (09) 471 977 (normaalihintainen puhelu).

Tutustu ruokamyrkytyksen itsehoito-ohjeisiin Päivystystalo-palvelussa

Lue lisää Myrkytystietokeskuksesta​Ripuli

 

Ripuli on yleensä lievä ja itsestään paraneva vaiva, jota hoidetaan ensisijaisesti juomalla paljon nesteitä. Lääkäriin on syytä mennä, jos korkea kuume jatkuu toista vuorokautta, jos ripuli ei ala laantua kolmantena päivänä tai jos se on niin runsasta, ettei nestehukkaa pysty korvaamaan juomalla. Lääkärissäkäynti on tarpeen myös, jos ripulissa näkyy selvästi verta.

Tutustu aikuisen ripulin itsehoito-ohjeisiin Päivystystalo-palvelussa

Tutustu lasten ripulin itsehoito-ohjeisiin Terveyskylän Lastentalossa

Tee ripulin oirearvio Omaolo-palvelussa

Tutustu ruokamyrkytyksen itsehoito-ohjeisiin Päivystystalo-palvelussa

Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa. Terveysaseman ollessa suljettuna voit soittaa Päivystysapuun puh. 116 117.​Haavat

 
Potilas pitää toimittaa terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi, jos haava on kookas tai syvä, jos verenvuoto on runsasta eikä tyrehdy tai jos haavassa on vierasesine. Myös haava, joka on lähellä esimerkiksi silmää tai kurkunpäätä, on syytä näyttää lääkärille.
 
 
Löydät linkit terveysasemien yhteystietoihin alempaa. Terveysaseman ollessa suljettuna voit soittaa Päivystysapuun puh. 116 117. Soita vakavissa tai henkeä uhkaavissa tilanteissa hätänumeroon 112.
 

 

 

Oman terveysasemasi yhteystiedot löydät täältä:​ ​ ​ ​

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Askola Järvenpää ​Lapinjärvi Pornainen
Espoo ​Karkkila ​Lohja ​Porvoo
Hanko Kauniainen Loviisa ​Raasepori
Helsinki ​Kerava Mäntsälä Vantaa
Hyvinkää Kirkkonummi ​Nurmijärvi Vihti
Inkoo