Palveluseteli

HYKS Lasten ja nuorten sairauksien toimialalla on käytössä palveluseteli eräissä lasten päiväkirurgisissa toimenpiteissä sekä anestesiaa vaativissa magneettitutkimuksissa (MRI). Tavoitteena on tarjota potilaille laadukasta hoitoa, lisätä hoidon saatavuutta ja lyhentää odotusaikoja.

Palveluseteli on HUS:n potilaalleen myöntämä sitoumus maksaa hyväksymänsä palveluntuottajan tekemästä toimenpiteestä tai tutkimuksesta.  Palvelusetelin arvon määrittää HUS. Palvelusetelin käyttäminen on vapaaehtoista ja potilaalla on lain mukainen oikeus kieltäytyä siitä, jolloin hän jää odottamaan tutkimuksen tekemistä Hyksissä. Palvelusetelillä tuotettu toimenpide on  potilaalle samanhintainen vaihtoehto kuin HUS:n tarjoama hoito. 
 
Palvelusetelin käyttäminen
Kun potilas on saanut palvelusetelin postitse, hän voi tilata ajan joltain HUS:n yhteistyökumppaniksi listautuneelta palveluntuottajalta.

Palveluseteli on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi tai käyttää muuhun kuin myöntämispäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Palvelusetelillä tuotetusta palvelusta ei voi saada kotitalousvähennystä.

• Seteli kattaa suurimman osan kustannuksista. Lisäksi yksityinen palveluntuottaja voi periä toimenpidepotilaalta enintään 107,30 euroa. Potilaan maksama omavastuuosuus ei siten voi olla korkeampi kuin HUS:n vastaavan palvelun asiakasmaksu.
• Seteli kattaa magneettitutkimuksen osalta kaikki kustannukset.
• Jos potilaalla on käytössä vapaakortti, on leikkaus maksuton, jos hoitopaikaksi valitaan HYKS:n Lasten ja nuorten sairaala.   

Kuten kaikissa julkisen sairaanhoidon palveluissa, potilaalla on potilaslain mukaiset oikeudet. Hän voi tehdä muistutuksen sosiaali- ja terveystoimelle ja palvelun tuottajalle, mikäli on tyytymätön palvelusetelillä hankkimaansa palveluun.

 

 Palveluntuottajat

 
Päiväkirurgiaset toimenpiteet:
Terveystalo Kamppi
Pikkujätti Tapiola
Mehiläinen Töölö


MRI-kuvaukset:
Aava Magneetti
Terveystalo Kamppi

HUS hyväksyy ja valvoo palveluntuottajia.