Vastasyntyneiden hoito

Suurin osa synnytyksistä sujuu ongelmitta ja vastasyntynyt viettää ensimmäiset päivänsä vierihoidossa lapsivuodeosastolla. Vanhempia ohjataan vauvan hoidossa ja imetyksessä perheen ja vauvan tarpeiden mukaan. Lastenlääkäri tarkastaa kaikki vauvat ennen kotiutumista.

Kuitenkin noin 10 prosenttia vastasyntyneistä tarvitsee hoitoa lastenosastolla ja 3 prosenttia tarvitsee tehohoitoa. HUSin kaikissa synnytyssairaaloissa on valmius vastasyntyneiden hoitoon tilanteissa, joissa vastasyntynyt tarvitsee lastenlääkärin hoitoa ja/tai osastohoitoa. Kaikissa synnytyssairaaloissa on vastasyntyneiden osasto, lastenosasto tai valvontayksikkö, jossa vastasyntynyttä voidaan hoitaa syntymän jälkeen. Lisäksi vastasyntyneitä hoidetaan Naistenklinikalla vastasyntyneiden teho-osastolla ja muilla Uuden lastensairaalan osastoilla sekä Jorvin vastasyntyneiden osastolla.

Vastasyntynyt vauva voi tarvita osasto- tai tehohoitoa mm. ennenaikaisuuden, hengitysvaikeuksien, infektioiden, erilaisten epämuodostumien, synnytyksen aikaisten ongelmien ja äidin sairaudesta johtuvien vastasyntyneen ongelmien vuoksi.

Vastasyntyneiden hoito pitää sisällään mm. elintoimintojen ja ravitsemustilan seurantaa sekä tarvittavan lääkehoidon. Osastoilla vanhemmat voivat osallistua lastensa hoitoon ja henkilökunta opastaa vauvanhoidossa ja tavoissa tutustua lapseen. Hoitoajat vaihtelevat parista päivästä useaan viikkoon, joskus jopa kuukausiin.

Vastasyntyneiden tehohoito on keskitetty Naistenklinikalle Vastasyntyneiden teho-osastolle. Hoidossa yhdistyvät teknologia ja pehmeät arvot. Vauvoja hoidetaan mahdollisimman lempeästi ja hiljaisesti ja vauvoille annetaan rauha levätä ja kasvaa. Vanhemmat osallistuvat vauvojen hoitoon alusta alkaen. Tehohoitovaiheen jälkeen potilaat siirtyvät jatkohoitoon kotipaikkansa lähisairaalaan.

Potilasjärjestö

Kevyt ry

Vasen
Oikea
     

     Hoitopaikat