Lasten syöpä

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain 130–150 lasta ja nuorta, joista noin kolmasosa hoidetaan Uudessa lastensairaalassa. Lasten yleisin syöpä on akuutti lymfoblastileukemia (ALL). Sen hoidon kesto on 2–2,5 vuotta ja uusia ALL-potilaita tulee hoitoon Uuteen lastensairaalaan keskimäärin 15 vuodessa. Lasten toiseksi yleisin syöpämuoto on pahanlaatuinen aivokasvain. Muita lapsilla esiintyviä syöpiä ovat mm. neuroblastooma, lasten nefroblastooma eli Wilmsin tuumori ja osteosarkooma eli luusyöpä.

Syövän hoitomuodot ovat solunsalpaajahoito, kirurginen hoito ja sädehoito erilaisina yhdistelminä sekä kantasolusiirrot. Keskeisiä syövän hoidossa ovat myös pahoinvoinnin ehkäiseminen, kivun hoito, aliravitsemuksen hoito, leikkauksen jälkeinen hoito sekä infektioiden ehkäiseminen ja hoito. Lääketieteellinen hoito ei yksin riitä, vaan sen tueksi tarvitaan korkeatasoista hoitotyötä ja huolenpitoa. Lasten ja nuorten syövän hoitotulokset ovat Suomessa kansainvälisesti korkeaa tasoa, noin 80 % potilaista paranee.

Syöpää sairastavia lapsia ja nuoria hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja hoido​n piirissä on potilaan koko perhe. Tieto lapsen tai nuoren sairastumisesta syöpään koskettaa koko perhettä ja mullistaa perheen arjen. Yleensä vanhemmat viettävät paljon aikaa sairaalassa lapsensa kanssa ja perhe on osallisena hoidossa. Henkilökunta auttaa perheitä sopeutumaan tilanteeseen ja tukee perheitä monin eri tavoin.

Lasten syövän hoitoon liittyviä järjestöjä

​​​ ​​​​​
Oikea
Vasen
 

 Hoitopaikat