Lasten sydämen katetroinnit

Katetroimalla tehdään diagnostisia verenkierron tutkimuksia ja varjoainekuvauksia, toimenpidekatetrointeja, rytmihäiriöiden tutkimuksia ja hoitoja sekä tahdistinten asennuksia. Muiden tutkimusmenetelmien kuten ultraäänitutkimuksen, tietokonekerroskuvauksen ja magneettitutkimuksen kehittymisen myötä diagnostisten katetrointien määrä on vähentynyt. Tekniikoiden ja välineiden kehittymisen myötä lasten toimenpidekatetrointien ja rytmihäiriöiden katetrihoitojen määrä on lisääntynyt merkittävästi viimeisten 10-15 vuoden aikana. Lasten sydämen katetroinnit on koko maasta keskitetty Uuteen lastensairaalaan, jossa tehdään vuosittain noin 480 katetrointia.

Osa lasten rakenteellisista sydänvioista voidaan hoitaa katetritekniikalla ilman leikkausta. Toimenpidekatetroinneissa voidaan mm. sulkea oikovirtausyhteyksiä kuten eteisväliseinäaukkoja, avoimia valtimotiehyitä tai muita poikkeavia suoniyhteyksiä, jotka aiheuttavat liiallista verenkierron kuormitusta. Sulkulaite pujotetaan paikalleen nivustaipeesta verisuonta pitkin paikalleen viedyn katetrin läpi. Ahtautuneita läppiä tai verisuonia voidaan laajentaa pallokatetrien avulla. Pallokatetrien koko on nykyään niin pieni, että tämän hoidon piirissä ovat jo 1.5 kg painoiset vastasyntyneet. Joskus verisuonen kaventumakohtaan voidaan asettaa pallokatetrin avulla metalliverkkoputki eli stentti, joka avaa kaventuman ja estää suonen uudelleenahtautumisen.

Katetritekniikalla voidaan myös tutkia ja hoitaa nopeita rytmihäiriöitä. Rytmihäiriön mekanismi selvitetään elektrofysiologisella kartoituksella, jonka jälkeen rytmihäiriötä ylläpitävä rakenne voidaan tuhota joko lämmittämällä tai jäädyttämällä sitä katetrin avulla. Tahdistinlaitehoidot ovat viime vuosina kehittyneet huomattavasti. Tahdistimella hoidetaan potilaita, joilla on liian hidas syketaso, rytmihäiriötahdistimella potilaita, joilla on henkeä uhkaavia nopeita rytmihäiriöitä ja vajaatoimintatahdistuksella potilaita, joilla on sydämen supistumisen häiriö ja sydämen vajaatoiminta. Nämä laitteet asennetaan yleensä  katetrointilaboratoriossa viemällä tahdistinjohdot laskimoita pitkin sydämeen.

Katetroinneissa komplikaatioiden määrä on vähäisempi ja lasten toipuminen toimenpiteestä nopeampaa kuin vastaavissa sydänleikkauksissa. Yleensä lapset tulevat sairaalaan toimenpidettä edeltävänä päivänä, kotiutuvat toimenpiteen jälkeisenä päivänä ja voivat palata normaaleihin aktiviteetteihin välittömästi.

 

 Hoitopaikat