Lasten diabetes

Diabetekseen sairastuu nykyisin viisi kertaa enemmän lapsia ja nuoria kuin viisikymmentä vuotta sitten. Samanaikaisesti myös keskimääräinen sairastumisikä on laskenut. HUS:n alueella sairastuu tyypin 1 diabetekseen vuosittain noin 150 alle 16-vuotiasta lasta ja nuorta ja muutama nuori tyypin 2 diabetekseen.

Diabeteksen hoito alkaa jo sairaalan päivystyksessä ja jatkuu lastenosastolla vajaan viikon ajan. Sen jälkeen hoito on polikliinista. Alkuvaiheen jälkeen diabetesta sairastavat lapset tarvitsevat osastohoitoa mm. insuliinipumpun asennuksen yhteydessä sekä eri syistä johtuvista diabeteksen hoitotasapainoon liittyvissä ongelmissa tai pienten lasten vatsataudeissa.

Diabeetikot tapaavat diabeteslääkärin ja -hoitajan keskimäärin kolmen kuukauden välein ja tarvittaessa välikäynnillä diabeteshoitajalle. Diabeteshoitajat käyvät lapsen sairastuessa tai hoitomuodon muuttuessa opastamassa päiväkodin ja koulun henkilökunnalle keskeisimmät asiat lapsen diabeteksen hoidosta mukaan lukien verensokerimittaukset, insuliinipumpun käyttö ja insuliinin pistäminen.

Lasten ja nuorten diabeteksen hoito aloitetaan pääsääntöisesti monipistoshoitona ja jatkossa moni potilas siirtyy insuliinipumppuhoitoon. Insuliinipumpuissa on apuna ns. annosopas, joka ehdottaa potilaalle sen hetkisen verensokeritason ja syötävän aterian hiilihydraattimäärän perusteella sopivan ateriainsuliiniannoksen. Parempaan hoitotasapainoon pääsyssä auttaa myös ns. jatkuva kudossokerimittaus, jossa ihon alle laitetun kanyylin kautta pystytään reaaliajassa mittaamaan verensokeritasoa heijastava kudossokeritaso, potilas/vanhemmat näkevät sen pienestä monitorista ja pystyvät näin nopeammin korjaamaan korkeita verensokeritasoja. Hoidon kulmakiviä on sairauden hyväksyminen.

Lisätietoja: Diabetesliitto

Oikea
Vasen
     

     Hoitopaikat

     
    Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta