Lapsen ja nuoren hoito vagushermostimulaattorin asentamisen yhteydessä

Toimenpidettä edeltävänä päivänä

 

Lapsi kutsutaan osastolle leikkausta edeltävänä päivänä klo 13 mennessä. Osaston lääkäri ottaa perheen vastaan ja tutkii, voiko lapsen nukuttaa. Mikäli jo ennen osastolle tuloa lapsella on nuhaa, yskää, kuumetta tai lapsi on ollut rokkotautikontaktissa, toivomme teidän ottavan yhteyttä hyvissä ajoin osastolle L11.


Illalla lapsi mitataan ja punnitaan. Lapsi käy suihkussa ja hiukset pestään. Epilepsialääkkeet  jatkuvat normaalisti hoitojakson ajan.  

Toimenpidepäivänä

   
Aamulla epilepsialääkkeet annetaan pienen vesimäärän kanssa, muuten lapsi on ravinnotta. Leikkaukset tehdään Töölön sairaalan neurokirurgian klinikalla. Osaston sairaanhoitaja ja vanhemmat saattavat lapsen Töölön sairaalan vuodeosastolle 6. Lapsi voi olla omissa vaatteissa, sillä Töölön sairaalassa vaihdetaan avopaita ja pyjamahousut leikkausta varten. Leikkaussaliin siirtyminen tapahtuu sängyllä tutun sairaanhoitajan saattamana. Vanhemmat jäävät osastolle odottamaan. Leikkaussalissa lapselle laitetaan verenpainemansetti, verenhappipitoisuutta mittaava saturaatiomittari ns. ”pyykkipoika” ja EKG-elektrodit. Nukutuslääkäri laittaa suonikanyylin, jonka kautta nukutusaineet annetaan, lisäksi nukahtamisvaiheessa lapselle annetaan happea maskilla. Tuttu sairaanhoitaja on lapsen kanssa leikkaussalissa siihen asti kunnes lapsi nukahtaa. Toimenpide kestää muutamia tunteja. 

Toimenpiteen jälkeen neurokirurgi soittaa vanhemmille. Lapsen heräämistä ja vointia seurataan muutamia tunteja Töölön sairaalassa, jonka jälkeen hän siirtyy takaisin epilepsiaosastolle L11.

Osastolla lapsen vointia seurataan ja hän saa tarvittaessa kipulääkkeitä. Lapsella on leikkaushaavat kaulalla ja solisluun alapuolella. Haavoissa on sulavat ompeleet. Haavojen suojana on taitokset. Lapsi saa syödä ja juoda normaalisti. Tarvittaessa lapselle voidaan antaa nesteitä ja lääkkeitä suonensisäisesti, mikäli hän ei pysty aluksi syömään.  

Toimenpiteen jälkeen

 
Toipuminen on yleensä nopeaa vagushermostimulaattorin asentamisen jälkeen. Lapsi saa liikkua ja syödä normaalisti heti toimenpiteen jälkeen. Suihkussa saa käydä toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Stimulaattorin säätäminen pienen tietokoneen avulla aloitetaan yleensä seuraavana päivänä.

Kotiutuminen

 
Hoitojakso sairaalassa kestää 3-4 päivää. Haavan paranemista seurataan vielä kotona, tarvittaessa haavakipuun voi ottaa parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Leikkaushaavan hoidosta annetaan kirjalliset ohjeet ennen kotiutumista. Jatkossa stimulaattoria säädetään tarpeen mukaan epilepsiapoliklinikalla tai omassa keskussairaalassa.