Lasten urologia

Lasten urologiassa tutkitaan ja hoidetaan synnynnäisiä virtsa- ja sukupuolielinten rakennepoikkeavuuksia, virtsa- ja sukupuolielinten kasvaimia, vammoja, vaikeita tulehduksia ja muita kirurgisia vaivoja. Lisäksi urologiassa hoidetaan virtsa- ja sukupuolielinten toiminnan häiriöitä, etenkin neurologisten sairauksien, kuten synnynnäisten selkäytimen rakennepoikkeavuuksien yhteydessä. Toimintahäiriöitä, kuten kastelua, voi olla myös perusterveillä lapsilla.

Yleisiä potilasryhmiä ovat mm. potilaat, joilla on jo sikiöseulonnoissa todettu virtsateiden poikkeavuuksia (esim. vesimunuainen) sekä pojat, joilla on sukupuolielinten rakennepoikkeavuus (esim. peniksen alahalkio tai laskeutumaton kives).

Vaativimpia potilasryhmiä lasten urologiassa ovat mm. rakon ja siittimen synnynnäiset epämuodostumat, sukupuolen kehityksen häiriöt, synnynnäisiin selkäytimen vammoihin liittyvät virtsateiden neurogeeniset toimintahäiriöt ja kasvainten leikkaukset.

Päivystyksenä hoidettavia ongelmia ovat virtsateiden äkilliset tukokset, vaikeat virtsateiden synnynnäiset tukokset, vaikeat virtsateiden infektiot sekä virtsateiden ja sukupuolielinten vammat.

Lastenurologisia toimenpiteitä tehdään sekä avoleikkauksina että tähystämällä. Osana hoitoa on myös tehtyjen toimenpiteiden seuranta erilaisilla tutkimuksilla.

Lastenurologinen toiminta on HUSissa keskittynyt Uuteen lastensairaalaan.

 

 

 Hoitopaikat