EEG

Aivosähkökäyrä EEG

Aikuisten EEG

 

Elektroenkefalografiassa (EEG) eli aivosähkökäyrätutkimuksessa mitataan aivojen sähköistä toimintaa. Tutkimus tehdään aivojen toimintahäiriöiden, erityisesti kohtauksellisten oireiden selvittämiseksi.
 
EEG-tutkimuksessa pään iholle kiinnitetään elektrodeja myssyn avulla. Hyvän elektrodikontaktin saavuttamiseksi elektrodeihin lisätään geeliä, jota saattaa hieman jäädä hiuksiin. Lisäksi hyvän elektrodikontaktin saavuttamista auttaa, jos hiukset ovat puhtaat ja kuivat eikä niissä ole muotoiluaineita.
 
Tutkimuksen aikana voidaan näyttää aktivaationa vilkkuvaloa ja pyytää tutkittavaa hengittämään voimakkaasti (hyperventiloimaan) muutamien minuuttien ajan. Jos potilaan toivotaan nukkuvan tutkimuksen aikana, tähän liittyvästä valmistautumisesta annetaan erillinen ohjeistus. Ennen tutkimusta lääkärin määräyksen mukaiset lääkkeet otetaan ohjeen mukaan. 
 
Tutkimus on kivuton ja vaaraton.

Lasten uni-EEG

 

Uni-EEG:ssä eli aivosähkökäyrätutkimuksessa rekisteröidään aivojen sähköistä toimintaa valveen ja unen aikana. Tutkimuksen aiheina voivat olla esimerkiksi kohtauksellisten oireiden tai kehityshäiriön selvittely.

Tutkimuksen alussa lapsen päähän laitetaan joustava elektrodimyssy tai irrallisia elektrodeja. Elektrodien alta rapsutetaan ihoa ja elektrodikohtaan lisätään hieman kontaktigeeliä, jotta aivotoimintaa saadaan hyvin rekisteröityä. EEG-rekisteröinti tapahtuu sängyllä makuuasennossa. Unen lisäksi rekisteröidään valvetta silmät auki ja suljettuina. Lisäksi tutkittavan iän mukaan voidaan näyttää esimerkiksi vilkkuvaloa tai pyytää tutkittavaa hengittämään voimakkaasti (hyperventiloimaan) muutaman minuutin ajan. Tutkimus kestää 1-2 tuntia ja se on kivuton ja vaaraton.

Uni-EEG:hen täytyy valmistautua ennen tutkimukseen tuloa. Ennen tutkimusta lapsen kannattaa syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa normaalisti käytössä olevat lääkkeet. Hyvän elektrodikontaktin saavuttamiseksi hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat. Unentulon edistämiseksi edeltävän yöunen kestoa lyhennetään lapsen iän perusteella muutamia tunteja erillisen ohjeen mukaan. Edeltävän valvotuksen lisäksi lapselle voidaan tutkimuksessa antaa suun kautta melatoniinia unentulon auttamiseksi. On erityisen tärkeää, että valvotettu lapsi ei nukahda matkalla tutkimukseen. Kaikilla lapsilla tulee olla mukana saattaja, joka voi olla mukana koko tutkimuksen ajan. Jotta lapsi voisi nukahtaa tutkimuksen aikana, perheen muut lapset eivät voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Tutkimus onnistuu parhaiten, kun lapsi on rauhallinen ja rentoutunut. Ennen tutkimusta voi lapsen kanssa katsoa lyhyen lapsille suunnatun videon uni-EEG-rekisteröinnistä. 

 

 Videot

 
 

 Valmistaudu tutkimukseen