Keuhkosairauksien poliklinikka, Peijaksen sairaala
Asiasanat:- keuhkosairaudet
- keuhkosyöpä
- uniapnea
Keuhkosairauksien ja allergologian poliklinikallamme Peijaksen sairaalassa tutkimme ja hoidamme monipuolisesti erilaisia keuhkosairauksia sairastavia potilaita.
Yhteydenotot
Toimintamme perustuu yhteistyöhön oman alueen terveyskeskusten ja muiden av-hoitoyksiköiden kanssa. Meillä polikliinisissä tutkimuksissa käyvät mm. astmaa ja keuhkoahtaumatautia, sarkoidoosia, keuhkotuberkuloosia ja muita keuhkoinfektioita sekä keuhkofibroosia sairastavat potilaat.
Poliklinikallamme tehdään myös keuhkosyöpäselvittelyjä ja seurataan sytostaattihoidoissa käyviä keuhkosyöpäpotilaita. Uniapnean diagnostiset tutkimukset ja hoito nenä-CPAP-laitteilla muodostavat suuren osan potilasmäärästämme. Poliklinikaltamme käsin hoidamme myös eri syistä johtuvaa pitkäaikaista hengitysvajausta erilaisin hengitys-tukihoidoin ja poliklinikkamme antaa konsultaatiotukea mm. Hengityshalvauspotilaiden ryhmäkodille ja muille yksiköille pitkäaikaisten hengityslaitehoitojen osalta.
Tietoa uniapneapotilaiden unipoliklinikasta
Peijaksen sairaalan unipoliklinikalla hoidamme uniapneapotilaita, jotka ovat Keuhkosairauksien poliklinikan seurannassa ja jotka eivät toimi riskiammateissa, kuten esimerkiksi ammattiautoilijat. Puhelinajalla voimme ohjeistaa sinua laitehoidon ongelmatilanteissa. Jos laitteeseesi tulee vika, sovimme yhteydenoton perusteella laitteen vaihdosta tai uuden maskin saamisesta noin viikon sisällä. Maskiongelmissa voimme sopia uuden sovitusajan ilman erillistä lähetettä. Jos muutat toiselle paikkakunnalle ja tarvitset siirtolähetteen, voit ilmoittaa asiasta myös oirepoliklinikan numeroon.
Unipoliklinikalla hoidamme uniapneapotilaita. Unettomuuden hoito kuuluu perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon tehtäviin. Ole yhteydessä oman asuinpaikkakuntasi terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoosi.
Unilääkereseptit uusitaan perusterveydenhuollossa tai työterveyslääkärillä. Ole yhteydessä oman asuinpaikkakuntasi terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoosi.
Peijaksen sairaalan unipoliklinikalle yhteydenotto puhelimitse puhelintukeen. Maisa-portaalin kautta voit ottaa yhteyttä myös viestitse.
Tarkista ensimmäisenä virtalähde. Palaako muuntajassa vihreä valo ja onko se varmasti pistorasiassa kiinni? Varmista myös, että kaikki virtajohdot ovat hyvin kiinni. Voit kokeilla laitteen toimivuutta toisessa pistorasiassa.
Jos laite ei puhalla ilmaa, tarkista, ettei letku ole mutkalla tai painunut. Suodatin kannattaa myös tarkistaa. Jos suodatin on kovin likainen ja siihen on kertynyt paljon pölyä, voi se vaikuttaa laitteen toimintaan. Jos laite on rikki, ole yhteydessä unipoliklinikalle puhelimitse tai Maisa-portaalin kautta, jotta varmistamme laitteen saatavuuden ja voimme sopia uuden laitteen noutoajan.
Jos hoitosi on päättynyt, niin hoitoon pääsee uudelleen ainoastaan uudella lähetteellä. Lähetettä varten ole yhteydessä terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.
Onko sinulla ollut tauko laitehoidossa esimerkiksi flunssan takia? Muista palata päivittäiseen laitteen käyttöön, ainoastaan jokainen koko yön kestävä hoito on ainoa keino saada hoidosta paras hoitovaste. Jotta vointi on virkeä, eikä jatkuvasti väsynyt, vaatii se laitteen kokoöisen käytön. Käytön jäädessä vain n. 4 h/yö, voit edelleenkin olla aamuisin väsynyt.
Aseta maski keskelle kasvoja siten, että remmin paksuin kohta on varmasti niskassa keskellä. Tarkista, että maski on kohdallaan ja laita laite päälle. Vedä maskia jonkin verran tasaisesti pois kasvoilta eteen- ja hieman alaspäin, jotta silikoniosa suoristuu, eikä jää ryppyyn ihoa vasten. Näin maskin tyynyosa täyttyy ilmalla ja siitä tule tiiviimpi ja pehmeämpi ihoa vasten. Mikäli käytät iltaisin kasvovoidetta, laitathan voiteen 2–3 tuntia ennen maskin laittoa, jotta silikonimaski pysyisi paikallaan.
Varmista, että maski tulee tasaisesti kireälle sekä ylhäältä että alhaalta. Maskin ollessa alaremmeistä tiukemmalla se vuotaa ylhäältä ja vastaavasti maskin ollessa yläremmeistä tiukemmalla se vuotaa alhaalta.
Jos kasvoille ja nenän varteen tulee punoittavaa jälkeä, on maskin remmistö liian kireällä. Löysää remmejä; usein jo muutaman millin löysennys on riittävä. Huomioi kuitenkin, että kasvoille jää aina jonkin verran jälkiä remmistöstä, koska tiiviyden vuoksi remmit ei voi olla liian löysästi kiinni.
Automaattitoiminnallinen laite huomioi paineen tarpeen ja osaa muuttaa sitä automaattisesti tarvittaessa. Laite osaa huomioida myös painonmuutokset.
Muuttaessasi Vantaan tai Keravan alueella, asiasta ei tarvitse ilmoittaa. Muualle muuttaessasi, ilmoita asiasta unipoliklinikalle, jotta voimme tehdä hoidonsiirtoilmoituksen uuden asuinkunnan keskussairaalaan. CPAP-laitetta ei tarvitse muuton yhteydessä palauttaa.
Muista hoitaa ensisijaisesti nenän limakalvoja öljypohjaisella nenäsuihkeella tai tipoilla. Jos hengität suun kautta, suu kuivuu. Kostutinosa voi lievittää näitä oireita, mutta suun kuivumiseen sekään ei aina auta.
Ota yhteyttä unipoliklinikalle asian sopimista varten (Huom! Ei koske ammatikseen liikenteessä työskenteleviä!).
Kelan uniapneapotilaan kuntoutukseen hakija saa tarvittavan B-lausunnon terveyskeskuksesta tai työterveyslääkäriltä, jos lääkäri arvioi kuntoutuksen tarpeelliseksi.
Voit näyttää uimahallissa potilaskertomustasi, jossa uniapneadiagnoosi näkyy. Kertomuksen saa Kanta-palvelusta tai Maisa-palvelusta.
Potilaspalvelu Maisa (opens in new window, links to another website)
Meillä voit asioida sähköisesti kirjautumalla Maisa-potilaspalveluun. Kun hoitosuhteesi alkaa, saat tarkemmat tiedot siitä, mitkä Maisan palvelut ovat käytössäsi. Näitä ovat muun muassa ajanvaraukset ja ennakkokyselyt.

Opas potilaalle
Opas potilaalle -sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ennen hoitoa, hoidossa ollessasi ja hoidon jälkeisenä aikana.
