Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikka, Paciuksenkatu
Asiasanat:- korona
- koronavirus
Paciuksenkadulla sijaitsevalla poliklinikalla hoidamme koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiviä potilaita. Vastaanotamme potilaita lääkärin lähetteellä.
Hoidostasi vastaa moniammatillinen hoitotiimi, johon kuuluu kaksi lääkäriä, psykologi, kaksi fysioterapeuttia ja sosiaalityöntekijä. Tarvittaessa konsultoimme lisäksi eri erikoisalojen asiantuntijoita.
Vuoden 2023 alusta lähtien olemme hyväksyneet myös kotitestin perusteella todetun Covid-19-infektion jälkeen sairastuneita potilaita, koska PCR-testaus väheni oleellisesti vuoden 2022 lopussa.
Poliklinikan toiminta elokuun 2023 alusta lähtien osaksi Pitkäaikaisten oireiden kuntoutuspoliklinikkaa. Lue lisää tästä.
Usein kysytyt kysymykset
Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalle pääset hoitoon lääkärin lähetteellä.
Lähetekriteerit ovat:
- Osoitettu covid-19-infektio (joko positiivinen PCR- tai vasta-ainetestitulos tai sairaalassa hoidettu covid-19-infektio).
- Oireita vähintään kolmen kuukauden ajan.
Vuoden 2023 alusta lähtien olemme hyväksyneet myös kotitestin perusteella todetun Covid-19-infektion jälkeen sairastuneita potilaita, koska PCR-testaus väheni oleellisesti vuoden 2022 lopussa.
Lähetteet ohjataan HUS Fysiatrian lähetekoriin. Lähetteiden saapuessa arvioimme hoidon tarpeen.
Saat ajanvarauskirjeen mukana esitietolomakkeen, jonka voit täyttää ennen ensimmäistä poliklinikkakäyntiäsi. Esitietolomake sisältää kysymyksiä oireista, työ- ja toimintakyvystä sekä jaksamista kartoittavia psykologisia mittareita.
Ensikäynnilläsi lääkärimme haastattelee ja tutkii sinut sekä ohjaa sinut tarvittaviin jatkotutkimuksiin ja mahdollisiin erikoislääkärien konsultaatioihin. Lääkärisi tekee kanssasi hoitosuunnitelman.
Koronavirusinfektioiden pitkäaikaisoireista ei ole vielä paljoa tutkimustietoa. Tämän vuoksi tutkimus on hyvin tärkeää. Teemme poliklinikalla lääketieteellistä tutkimustyötä aktiivisena osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa. Kutsumme potilaat seurantakohorttitutkimukseen, johon kootaan tietoa esitietolomakkeesta, vastaanottokäynniltä sekä 3, 6 ja 12 kuukauden seurannasta joko nettikyselyiden tai hoitajan soittojen avulla. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.
Tavallisia koronavirusinfektion pitkäaikaisoireita ovat muun muassa uupumus, muistiongelmat ja keskittymisvaikeudet, päänsärky, yskä, hengitysvaikeudet, rytmihäiriötuntemukset sekä lihaskivut ja muut pitkäkestoiset kivut. Poliklinikallamme hoitosi on oireenmukaista ja kuntouttavaa.
Hoitomuotomme perustuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeisiin, aiempaan tutkimustietoon infektion jälkeisten oireyhtymien hoidossa sekä kokemuksiin Iso-Britannian ja Ruotsin vastaavista yksiköistä.
Annamme kaikille potilaillemme psykoedukaation eli koulutuksellista tukea oireiden hallintaan. Muita mahdollisia hoitokeinoja ovat:
- Oireita lievittävä lääkitys
- Fysioterapeutin tuki, toimintakyvyn kartoitus ja liikuntaharjoittelun ohjaus
- Psykologin tukikäynnit
- Pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden nettiterapia ja muut HUSin nettiterapiat
- Erilaiset omahoito-ohjelmat
- Ryhmäkuntoutus
Moniammatillinen hoitotiimimme seuraa kuntoutumisesi etenemistä hoitopuheluiden ja tarvittaessa poliklinikkakäyntien avulla. Teemme tarvittaessa lausunnon kuntoutustarpeistasi.
Poliklinikallamme tehtävän kohorttitutkimuksen tarkoituksena on selvittää koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden oirekuvaa sekä tilan vaikutusta työ- ja toimintakykyyn, elämänlaatuun, uneen ja mielialaan. Etsimme tietoa oireiden ennusteesta ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Tutkimukseen kuuluu myös lyhyt neurokognitiivinen testaus, jolla tutkimme muistia, vireyttä, keskittymiskykyä ja tarkkaavuutta. Lisäksi tutkimme potilaan fyysistä toimintakykyä.
Tarkoituksena on tutkia myös koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden perimmäisiä syitä. Tutkimusryhmämme on verkostoitunut Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa, jotka selvittävät immunologisia ja perimään liittyviä tekijöitä sairastamisessa. Kysymme poliklinikan potilailtamme suostumusta Biopankin näytteisiin, jotka mahdollistavat myöhemmät sairauden syyhyn liittyvät selvitykset.
Poliklinikalla on alkanut omahoitoa koskeva tutkimus, jossa tutkittavat satunnaistetaan kolmeen vertailuryhmään. Satunnaistetussa kontrolloidussa kokeessa verrataan kahta omahoito-ohjelmaa ja poliklinikan tavanomaista hoitoa keskenään niin, että kaikki ryhmät saavat tavanomaista hoitoa, mutta omahoito-ohjelmat ovat kahdella tutkittavien ryhmällä lisänä.
Poliklinikkamme järjestää koulutusta terveydenhuollon ammattilaisille, antaa konsultaatioita sekä verkostoituu muiden koronavirusinfektion pitkäaikaisoireita hoitavien kanssa.
Potilaspalvelu Maisa (Avautuu uuteen välilehteen. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Meillä voit asioida sähköisesti kirjautumalla Maisa-potilaspalveluun. Kun hoitosuhteesi alkaa, saat tarkemmat tiedot siitä, mitkä Maisan palvelut ovat käytössäsi. Näitä ovat muun muassa ajanvaraukset ja ennakkokyselyt.

Opas potilaalle
Opas potilaalle -sivulta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin ennen hoitoa, hoidossa ollessasi ja hoidon jälkeisenä aikana.
