Potilaille ja läheisille

Älä jää yksin - tukea on tarjolla
 

Potilasyhdistysten tarjoama tuki

 
OLKAn vapaaehtoistoiminta ja OLKA-pisteiden toiminta keskeytyy toistaiseksi koronavirusohjeistuksen mukaisesti. Tiedotamme toiminnan käynnistyessä. Vertaistalo.fi palvelee edelleen. / päivitys 12.3.2020​​

OLKA-pisteistä löytyy potilasyhdistysten esitteitä ja lehtiä. Potilasyhdistykset esittelevät OLKA-pisteissä toimintaansa. Katso ohjelmasta​, milloin ja missä sinulle tärkeästä aiheesta on teemapäivä.

Vapaaehtoiset sairaalassa

 
Sairaalassa toimii vapaaehtoisia vertaistukijoina, juttukavereina, aula-avustajina ja leikkikavereina. Vapaaehtoisen tunnistat vaaleanvihreästä liivistä.

Miten sinä voit saada vertaistukea?

Vertaistuki on kokemukseen perustuvaa tukea. Vertaistukija on saman kokenut, vapaaehtoinen, saanut tehtävään valmennuksen ja sitoutunut vaitioloon. Vertaistuessa sairastunut tai läheinen voi saada tietoa ja toivoa tulevaisuuteen. Vertaistuki auttaa sopeutumista sairauteen ja oman hoidon hallintaan.
 
OLKAn vapaaehtoiset vertaistukijat toimivat sovituilla yhteistyöosastoilla ja OLKA-pisteillä. Oman osastosi vertaistukivuoroista saat lisätietoa osaston henkilökunnalta.
 
Vertaistukijaa on mahdollista pyytää paikalle myös vertaistukivuorojen ulkopuolisena aikana. Vertaistukea voi saada ottamalla yhteyttä OLKAan, jolloin pyrimme löytämään tilanteeseen sopivan vertaistukijan osastolle tai läheiselle OLKA-pisteelle käymään.
 
Vertaistuen välittämiseen tarvitsemme seuraavat tiedot:
  • sairaus tai asia, johon vertaistukea toivotaan
  • päivämäärä, jolloin tapaaminen sopii
  • sairaala, osasto tai OLKA-piste, johon tapaaminen järjestetään
  • toive vertaistukijan iästä tai sukupuolesta
  • kieli.

 

Pyynnön lähettämiseen voit pyytää apua myös sairaalan henkilökunnalta. Huomaathan, että toimintamme perustuu vapaaehtoisuuteen emmekä siksi voi taata sopivan vertaistukijan löytymistä.

Vertaistukipyynnöt ja tiedustelut potilasyhdistyksistä: OLKAn vertaistukikoordinaattori Elina Heino, vertaistalo@terveyskyla.fi.

Potilasyhdistysten tarjoamaa vertaistukitoimintaa voit etsiä myös Vertaistalosta.
 

 Lisätietoja