Haluatko vapaaehtoiseksi?

Toimiessasi vapaaehtoisena voit tuoda iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Lämpimästi tervetuloa mukavaan joukkoomme!

 
"Vapaaehtoistoiminnassa parasta on tunne, että minusta on ollut apua. Erityisen mukavalta tuntuu, kun potilas tai omainen kertoo saaneensa — lyhyestäkin keskustelustamme — uutta tietoa ja ajateltavaa tai voimaa jatkaa eteenpäin."
- Vertaistukija
 
 
 
"Voi kiitos, en tiennyt, että sairaalassa on näin lämmin vastaanotto. Pelastit päiväni!"
- Potilas, joka sai saattamisapua
 

 

Vapaaehtoisen polku OLKAssa


  • Yhteydenotto, hakemus vapaaehtoiseksi


  • Ilona-valmennus sairaalavapaaehtoisille – Kaikki OLKAn vapaaehtoiset käyvät neljän tunnin valmennuksen. Valmennuksessa tutustutaan HUSiin, käydään läpi sairaalahygieniaohjeet vapaaehtoisille, pohditaan vapaaehtoisen oikeuksia ja velvollisuuksia sairaalassa sekä harjoitellaan kohtaamista. Valmennus järjestetään neljä kertaa vuodessa.


  • Toivo-vertaistukijavalmennus – Vertaistukijalla tulee olla käytynä jonkin tahon järjestämä vertaistukijavalmennus. OLKA järjestää kaksi kertaa vuodessa Toivo-vertaistukijavalmennuksen.


  • Saattohoidon tukihenkilöiden valmennus –​ Saattohoidon tukihenkilöksi haluava käy saattohoidon tukihenkilöiden valmennuksen, joita OLKA järjestää kaksi kertaa vuodessa.


  • Haastattelu ja sopimus – Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori haastattelee vapaaehtoiset. Tehtäviin valitaan niihin sopivat vapaaehtoiset. Haastattelun yhteydessä voidaan allekirjoittaa vapaaehtoistoiminnan sopimus, joka sisältää muun muassa salassapitositoumuksen.


  • Rikosrekisteriote – Lasten parissa toimivilta vapaaehtoisilta tarkistetaan rikosrekisteriote. OLKA hakee otetta vapaaehtoisen kirjallisella suostumuksella. Rikosrekisteriote on vapaaehtoiselle maksuton.


  • Perehdytys tehtävään – Vapaaehtoinen saa tehtäväkohtaisen perehdytyksen. Kokenut vapaaehtoinen toimii alussa uuden vapaaehtoisen mentorina.


  • Toiminta – Vapaaehtoinen osallistuu toimintaan ja sopii vapaaehtoisvuorot etukäteen koordinaattorin kanssa.


  • Tuki, virkistys ja lisävalmennus – Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua työnohjaukseen, virkistykseen ja lisävalmennuksiin.


  • Tauolle jääminen, lopettaminen tai tehtävän vaihtaminen – Vapaaehtoisella on oikeus jäädä tauolle tai lopettaa vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoinen voi myös vaihtaa tehtävää. Asiasta sovitaan koordinaattorin kanssa.  Katso myös lyhyt video OLKAn vapaaehtoisen polusta​

On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoisilta vähintään 18 vuoden ikää. Vapaaehtoistehtävissä on tarpeen, että vapaaehtoinen pystyy keskustelemaan sujuvasti suomeksi. Vapaaehtoisilla tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivilta vapaaehtoisilta edellytetään influenssarokotteen ottamista vuosittain. 

Lue lisää OLKAn vapaaehtoistehtävistä Vapaaehtoistoiminta sairaalassa -sivulta​.


Sinustako sairaalavapaaehtoinen? Hae mukaan OLKAan!

Jätä yhteystietosi Hae vapaaehtoiseksi -painikkeen kautta. Saat sähköpostiisi linkin, josta pääset täyttämään hakemuksen. Lähetämme kutsun valmennukseen hakemuksen täyttäneille. 

Ota yhteyttä vapaaehtoistoiminnan koordinaattoriin, jos sinulla on kysyttävää.