Lisätietoa RS-viruksesta

RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on yleisimpiä hengitystieviruksiamme. Lähes kaikki sairastavat RSV-infektion kahden ensimmäisen elinvuoden kuluessa. Koska virukselle ei kehity pysyvää immuniteettia, sen aiheuttamia hengitystieinfektioita sairastetaan kaiken ikäisinä. 

Erityisesti imeväisillä ja pikkulapsilla tavataan vakavia tautimuotoja kuten keuhkokuumetta tai pienten keuhkoputkien tulehdusta eli bronkioliittia. Keuhkokuume ja bronkioliitti voivat johtaa hengitysvaikeuksiin. RSV-infektio on yleisin alle puolivuotiaiden sairaala- ja tehohoidon syy. Joskus siitä seuraa jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, ja se voi myös altistaa astmalle. 

Voiko RS-virukselta suojautua?

RS-virukselta suojaudutaan kuten muiltakin ylähengitystietulehduksen taudinaiheuttajilta: noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja vältetään lähikontakteja sairastuneisiin. RS-virusta vastaan ei ole olemassa lääkettä eikä lisensoitua rokotetta, vaan tautia hoidetaan oireiden mukaan. 

Jos käyttöön saataisiin toimiva ja turvallinen RS-virukselta suojaava rokote, vähenisivät paitsi vakavat, tehohoitoon tai kuolemaan johtavat pienten lasten tulehdukset myös flunssataudit, joita virus aiheuttaa vanhemmille lapsille ja aikuisille.