Siirry pääsisältöön

Huuli- ja suulakihalkiolapsen syömisongelmat

Asiasanat:
  • HUSUKE
  • suulakihalkiot

Ohjaamme ja autamme perhettä heti synnytyssairaalassa, ja myöhemmin Huuli- ja suulakihalkiokeskuksessa halkiolapsen syöttämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Huuli- ja suulakihalkio

Syömisongelmat ovat hyvin tavallisia alkuviikkoina synnytyksen jälkeen. Syöttämisen opettelu vaatiikin usein alussa syöttäjältä kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, mutta ratkaisujen löydyttyä ruokailutilanteet vahvistavat vanhempien ja lapsen välistä myönteistä vuorovaikutusta ja kiintymystä.

Suulaen halkio estää alipaineen muodostumisen suuonteloon, ja siten tavanomainen rintaruokinta ei yleensä ole mahdollista. Huulihalkio ei yleensä aiheuta syöttämisongelmia. Poikkeuksena voi olla erityisen leveä huulen halkio, jolloin vauva ei saa tiivistä otetta rinnasta.

Vaikka suulakihalkio estäisi imemisen/imettämisen, äidinmaidosta ei tarvitse luopua. Voit lypsää maidon ja antaa sen tuttipullosta.

Halkio ei vaikuta nielemiseen. Voit antaa maitoa tuttipullosta, jonka tutin reikää on suurennettu esimerkiksi ristiviillolla. Lisäksi vauvaa voidaan auttaa imemään tuttia painamalla tutin tyveä tai pehmeää tuttipulloa lapsen syömisrytmin mukaisesti. Sopiva tutti ja tuttipullo löytyvät kokeilemalla kaupasta saatavista vaihtoehdoista. Myös vellitutti on osoittautunut hyväksi. Ratkaisevaa on tutin reiän koko.

Maidon tulee tippua suurina pisaroina tasaisesti, mutta ei valua jatkuvasti. Näin lapsi ei saa kerralla liikaa maitoa suuhunsa. Useimmat lapset oppivat syömään näin, mutta tarvittaessa on saatavilla myös erikoistutteja. Käytetyin tuttimalli on nykyisin anatominen tutti. Syötettäessä lapsen on hyvä olla vanhemman sylissä puoli-istuvassa asennossa. Röyhtäyttäminen  niin ruokailun välillä kuin lopuksi on tärkeää.

Toimipisteet

Plastiikkakirurgian ja HUSUKE -poliklinikka, Puistosairaala

Plastiikkakirurgian ja HUSUKE poliklinikka toimii Puistosairaalassa Meilahden sairaala-alueella. Tulet meille hoitoon lääkärin lähetteellä.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.