Sairaalan erilaiset osastot

Poliklinikka on sairaalassa toimiva hoito- ja tutkimuspaikka, jossa ei yleensä yövytä. Kertakäynnit ovat usein lyhyitä. Poliklinikkakäynnillä potilas tapaa hoitavan lääkärin tai useampia lääkäreitä. Käynti voi olla sairaanhoitajan tai erityistyöntekijän vastaanotolle. Poliklinikkakäyntiin saattaa sisältyä myös erilaisia tutkimuksia laboratoriossa tai röntgenissä. Osa näistä tutkimuksista pyritään tekemään ennen lääkärikäyntiä, jotta tulokset olisivat lääkärin käytettävissä.
 
Poliklinikalla tehdään muun muassa pieniä kirurgisia toimenpiteitä ja tutkimuksia, jotka eivät vaadi nukutusta. Lääkäri voi tehdä koneellisia tutkimuksia kuten kaikukuvauksia tai ottaa näytteen esimerkiksi luuytimestä. Poliklinikalla annetaan esimerkiksi sytostaattihoitoja.
 

Päiväkirurginen osasto

 
Päiväkirurgisella osastolla tehdään yleensä ei-kiireellisiä ja lyhytkestoisia kirurgisia sekä muita toimenpiteitä. Niitä ovat esimerkiksi tyrä-, peräpukama- tai suonikohjuleikkaukset sekä erilaiset tähystykset. Myös kaihi- ja kitarisaleikkauksia sekä korvien putkituksia tehdään päiväkirurgisesti. Toimenpiteet edellyttävät nukutusta tai puudutusta. Hoitojaksot ovat vajaan vuorokauden mittaisia.
 

Vuodeosasto

 
Sairaalan vuodeosasto on joko vaativaa hoitoa tai jatkuvaa tarkkailua tarvitsevien potilaiden tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspaikka. Hoito osastolla kestää yleensä vuorokaudesta useisiin viikkoihin.
 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta