Potilaan tuki

HUS tarjoaa potilaalle mahdollisuuden saada lisätietoa ja tukea eri yhteyshenkilöiden kautta:

 • Potilasasiamies neuvoo ja tiedottaa potilaan oikeuksista. Tarvittaessa hän avustaa terveyden- ja sairaanhoitoon tai siihen liittyvään kohteluun tyytymätöntä potilasta muistutuksen tekemisessä.

 • Sosiaalityöntekijä opastaa taloudellisissa kysymyksissä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Hän ohjaa potilasta sosiaaliturvapalvelujen käytössä.

 • Sairaalapappi on potilaiden ja heidän läheistensä henkisenä ja hengellisenä tukena. Sairastuminen, sairaalaan joutuminen ja niihin liittyvät elämänmuutokset herättävät epävarmuutta ja pelkoa. Kriisitilanteissa sairaalapapille voi huojentaa mieltään.
  Sairaalapappi on sielunhoidon kysymysten asiantuntijana sairaalassa niin potilaita, omaisia kuin henkilökuntaakin varten, riippumatta näiden vakaumuksesta ja elämänkatsomuksesta.
  Sairaalapappiin voit ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitset kuuntelijaa ja haluat puhua jonkun kanssa.

  Ota yhteyttä myös kun
  - olet vaikeiden kysymysten ja päätösten keskellä
  - haluat hiljentyä, rukoilla tai saada ehtoollisen
  - tarvitset sairaalassa kasteen, vihkimisen tai hautaan siunaamisen
  - haluat hyvästellä vainajan
  - haluat yhteyden oman uskontokuntasi työntekijään

  Sairaalapappi on evankelis-luterilaisen kirkon työntekijä ja virkansa puolesta vaitiolovelvollinen eli keskustelut jäävät kahdenkeskisiksi. Osana moniammatillista hoitotiimiä hän tukee vaativaa työtä tekevää henkilökuntaa.

  Lisätietoja saa hoitohenkilökunnalta ja ilmoitustauluilta. Sairaalapappien yhteystiedot löydät seurakuntien sivuilta: Helsinki, Espoo, Vantaa, Porvoo, Lohja, Hyvinkää.
​​​
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta